Usvojene izmene Zakona o kulturi

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene Zakona o kulturi, kojima se ukida postojanje ustanova kulture od nacionalnog značaja, ali se ne ukidaju nacionalna priznanja za vrhunski doprinos kulturi, odnosno "nacionalne penzije".

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Vučić traži da se ne ukidaju nacionalne penzije

"Ako ukinu priznanja, to bi bilo novo poniženje"

Ne ukidaju se nacionalne penzije u kulturi

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje usvojio je juče amandmane na predlog Zakona o kulturi kojim je sprečeno ranije najavljivano ukidanje nacionalnih priznanja za vrhunski doprinos kulturi.

Nakon apela premijera Aleksandra Vućića da se nacionalne penzije ne ukidaju, amandman su podneli predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS). Prethodno Odbor nije prihvatio amandmane opozicije kojim se predlagalo da se ta priznanja ne ukinu.

Nacionalna priznanja za vrhunski doprinos kulturi bila su uvedena Zakonom o kulturi, koji se primenjuje od 2010. godine.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o obaveznom primerku publikacije. Time se definiše kategorija "akademski primerak" koja omogućava da se u mreži univerzitetskih biblioteka uvek i blagovremeno nađe najmanje jedan primerak neophodan za dalji stručni i naučni rad.

Poslanici su usvojili i Odluku o utvrđivanju Prostorno kulturno-istorijske celine Kompleksa Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja, kao i Odluku o utvrđivanju granica zaštićene okoline i mera zaštite prostorno kulturno-istorijske celine Gradsko jezgro Sremskih Karlovaca, nepokretnog dobra od izuzetnog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 34 idi na stranu