16 milijardi za kulturu: Da li je dovoljno?

Predlogom budžeta za 2014. za oblast kulture i informisanja biće izdvojeno blizu 16,1 milijarda dinara, što je dva i po puta više nego u 2013. kada je zabeležen istorijski minimum izdvajanja za kulturu.

Izvor: Beta Beograd
Podeli

Na sednici skupštinskog Odbora za kulturu, održanoj 25. novembra, državni sekretar u Ministarstvu kulturu i informisanja Dejan Ristić je, međutim, najavio da će Vlada Srbije kroz amandmane koje će podneti dodatno inovirati stavke u budžetu za kulturu i informisanje za 2014. što je izazvalo negodovanje članova odbora iz opozicije.

Ristić je naveo da se tim amandmanima neće izmeniti ukupan predviđen budžet za kulturu i informisanje u 2014. nego da će samo biti promena u stavkama i istakao da je predloženi budžet urađen na osnovu potreba ustanova kulture.

Članica odbora iz Demokratske stranke (DS) Gorica Mojović navela je da su poslanici mesec dana gledali Predlog državnog budžeta za 2014. koji je dostavljen parlamentu 1. novembra, a sada čuju da će biti izmena razdela za kulturu i informisanje i upitala o kom predlogu budžeta za kulturu danas treba odbor da se izjasni.

Mojovićeva je, pozivajući se na predlog dostavljen poslanicima 1. novembra, primetila i da je najviše opredeljeno za investicije za ustanove kulture (20 miliona evra), ocenivši da nije realno da će toliko biti potrošeno, dok su smanjena sredstva za programe i konkurse (sa 545 miliona u 2013. na 122 miliona dinara), koji zapravo čine kulturu, a čak 680 miliona dinara planira se za program obeležavanja godišnjice Prvog svetskog rata.

"U oblasti zaštite nepokretnog i pokretnog nasleđa ove godine ustanovama u Srbiji stajalo je na raspolaganju 660 miliona dinara, a naredne će biti 1,8 milijardi", rekao je Ristić i dodao da je za programe ustanova kulture ove godine izdvojeno 240 miliona, a iduće 330 miliona.

Za infrastukturu ustanova kulture u 2014. predviđa se 865 miliona dinara (195 miliona 2013), za opremu 150 miliona (42 miliona 2013.), dok je u oblasti stvaralaštva ukupno povećanje 50 posto, a za potrebe 176 biblioteka 8,9 miliona (2013), naredne 25 miliona, naveo je Ristić.

Predsednica Odbora za kulturu Vesna Marjanović kazala je da Vlada Srbije nema korektan odnos prema parlamentu navodeći da su poslanici mesec dana razmatrali jedan predlog, a da sada čuju da će biti inoviran predlog budžeta za kulturu i informisanje.

U raspravi, članovi odbora iz DS i Demokratske stranke Srbije (DSS), Gorica Mojović i Siniša Kovačević, ocenili su da nije tačno da će budžet za kulturu u 2014. biti znatno veći u odnosu na prethodnih nekoliko godina, jer će 7,5 milijardi dinara od ukupnog budžeta za kulturu biti izdvojeno za finansiranje javnih servisa Radio-televiziju Srbije (RTS) i Radio-televiziju Vojvodina.

Gorica Mojović je upitala po kom zakonu je u predloženi državni budžet za 2014. uneto finansiranje javnih servisa, jer ni u jednom zakonu ne piše da se javni servisi finansiraju iz budžeta.

Govoreći o predloženom budžetu za kulturu i informisanje u 2014, Ristić je naveo da je budžet rađen prema novim kriterijumima, da je programski i da je njegov osnovni prioritet da se prekine serija restriktivnih budžeta i da se pređe na razvojni budžet za kulturu. On je dodao da je budžet za kulturu u 2014. znatno povećan i da je cilj da kontinuirano raste u narednim godinama.

Siniša Kovačević iz DSS ocenio je da je predloženi budžet za kulturu u 2014. "skandalozno mali" i da je to "ponižavajuća situacija, koja tera rumen u obraze" navodeći da na prosveti i kulturi ne treba štedeti.

Na navode Siniše Kovačevića da ministar za finansije Lazar Krstić ne razume situaciju u kojoj je Srbija, jer je godinama bio u inostranstvu, Nada Mirković iz Ministarstva finansija kazala je da ministar finansija ima svest o tome koliko je teška situacija i da je Ministarstvo kulture uspelo da se izbori za dodatnih 1,2 milijarde dinara u budžetu za 2014. godinu.

Mirkovićeva je navela da je finansijska situacija u Srbiji teška i da problem nije samo veliki deficit u državnoj kasi nego i visina javnog duga, kao i da je Vlada Srbije morala da preduzme brojne mere u konsolidaciji javnih finansija.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Srđan Dragojević rekao je da se decenijska nepravda prema kinematografiji može ispraviti isplatom nagomilanog duga od dva miliona evra i založio se da budžet za kinematografiju bude transparentan.

On je ocenio da bi Srbija godišnje mogla da napravi oko deset filmova, a da bi RTS mogao da bude legitiman koproducent domaćih filmova, koji bi imali premijeru na javnom servisu, a od kojih bi mogle da se prave i mini serije.

Odbor za kulturu i informisanje je nakon rasprave usvojio predloženi budžet za kulturu i informisanje u 2014. sa osam glasova za, dok je troje poslanika bilo protiv..

Ostalo

Slava i Đurđevdan – prvi aduti Srbije

Unesko bi početkom 2014. godine trebalo da odluči da li će krsnu slavu staviti na listu svetske nematerijalne kulturne baštine, najavila je etnološkinja Narodnog muzeja u Čačku Snežana Šaponjić-Ašanin, koja je učestvovala u podnošenju predloga da se krsna slava nađe na listi.

Ostalo subota 30.11. 12:06 Komentara: 2

"Cirque Éloize" u aprilu u Kombank areni

Međunarodno priznat cirkus "Cirque Éloize", od nedavno deo čuvene trupe "Cirque du Soleil", sa komadom “iD”, kombinacijom urbanog plesa i cirkuske umetnosti, 26. i 27. aprila po prvi put će gostovati u Kombank Areni.

Ostalo petak 29.11. 16:41 Komentara: 0

Njegoš stigao u Andrićgrad

U Andrićgradu, kraj Višegrada u Republici Srpskoj, danas je ispred hrama posvećenog Svetom caru Lazaru i kosovskim mučenicima, otkriven spomenik vladici i velikom crnogorskom pesniku Petru Drugom Petroviću Njegošu.

Ostalo petak 29.11. 15:01 Komentara: 20

Tri kandidata za direktora Etnografskog muzeja

Na konkurs za direktora Etnografskog muzeja u zakonskom roku stigle su tri prijave iz redova zaposlenih u ovoj ustanovi kulture od nacionalnog značaja: muzejskog savetnika Dragane Stojković, višeg kustosa Saše Srećkovića i v.d direktora Miroslava Tasića.

Ostalo petak 29.11. 13:47 Komentara: 1

"Dizajniraj mi stvarnost" u Mikser House-u

U okviru festivala "Sarajevo, ljubavi moja" koji je posvećen savremenoj sarajevskoj kulturnoj sceni i održava se od 28. do 30.11. u Mikser House-u, drugog festivalskog dana od 18 časova publiku očekuje tribina "Dizajniraj mi stvarnost".

Ostalo petak 29.11. 12:37 Komentara: 0

Čuveni dr Timo Borst gostuje u Beogradu

Vodeći nemački naučnik iz oblasti semantičkog veba dr Timo Borst ovih dana gostuje u Beogradu gde će u Goethe-Institutu i na Filološkom fakultetu predstaviti svoje ideje u vezi sa inovacijama u bibliotekama i njihovim razvojem.

Ostalo četvrtak 28.11. 18:46 Komentara: 0
strana 1 od 29 idi na stranu