Ko su zvezde u potrošačkom društvu?

Treće veče serijala "Clio Reality Show" održano je 6. septembra u Mikser Hausu u znaku razgovora o "Medijskim zvezdama u potrošačkom društvu".

Kultura

Izvor: B92

Subota, 07.09.2013.

16:25

Default images

Učesnici razgovora koji se odvijao u prepunoj sali Mikser hausa bili su reditelj Nebojša Bradić, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović, novinar i publicista Milomir Marić i kolumnista Dragoljub Draža Petrović.

Razgovor je vodila Ana Martinoli, urednica programa radija B92, uz pomoć i podršku reditelja Ivana Lalića u ulozi Velikog brata.

Govoreći o novinarstvu kao profesiji, Milomir Marić, autor i voditelj emisije "Ćirilica" koja se emituje na "Hepi televiziji", povezao je bavljenje ovim poslom sa šoubiznisom, objašnjavajući da on kao novinar nastoji da se dopadne prosečnom gledaocu, da govori njegovim jezikom i da prihvata kodove koje su uspostavili mejnstrim mediji kako bi obezbedio gledanost svojim emisijama.

Nadovezujući se na Marićevu priču Draža Petrović, nekadašnji kolumnista dnevnog lista "Kurir", a sada autor kolumne u dnevnom listu "Danas", istakao je da je vrlo teško održati novine na čijim naslovnicama nisu zvezde.
Marić i Petrović su konstatovali da mediji u Srbiji na neki način recikliraju aktuelne zvezde, neprestano skrećući pažnju gledalaca na njihov privatni život. Zvezde "Farme", "Velikog brata" i drugih sličnih programa neprestano su na televiziji, a štampani mediji i društvene mreže održavaju pažnju publike pišući o njima i tokom emitovanja rijaliti programa i po njihovom završetku. Televizije i tabloidni mediji stvaraju tako jedni drugima materijal za rad, saglasni su Marić i Petrović.

Peca Popović pokušao je da objasni šta je ono što razlikuje današnje zvezde od rokenrol superstarova pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina, istakavši da je osnovna karakteristika slavnih ličnosti danas ta što uglavnom nemaju ni talenat ni kvalitet.

Prema njegovim rečima, rokenrol kultura imala je moć da bez stida i srama prikaže svoj talenat i drskost. "Danas, međutim, talenta nema, bez stida i srama se podrazumeva, a drskost je neutemeljna ili pogrešno usmerena", upozorio je Popović.
Reditelj Nebojša Bradić, nekadašnji ministar kulture i medija, govorio je o mogućim mehanizmima kojima država raspolaže u uređenju sistema vrednosti na tržištu, kao i o odbrani integriteta umetnika.

Učesnici sinoćnjeg razgovora usaglasili su se da tabloidizacija medija dovodi do pasivizacije publike, koja prestaje da bude kritična prema ponuđenim sadržajima i ličnostima koje su u središtu medijske pažnje.

Večeras će u Mikser hausu biti priređen i poslednji, četvrti razgovor u serijalu " Reality Show ", koji je organizovan povodom objavljivanja knjige "Zvezde u supermarketu" dr Maje Vukadinović. Gosti večerašnjeg susreta, koji vodi glumica Ana Sofrenović, biće profesorka Nada Popović Perišić, psiholog Žarko Trebješanin, istoričar Predrag Marković i slikar Kosta Bunuševac. Tema njihovog razgovora biće "Medijske ličnosti kao uzori publike u Srbiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: