Kultura

Sreda, 19.06.2019.

10:02

Kroz lik Dare ispričana tragedija stradanja u Jasenovcu: Premijera filma na proleće

Nakon osam decenija od strašnih zločina u Jasenovcu, najzad stiže projekat od nacionalnog značaja. Najavljena je premijera filma "Dara iz Jasenovca", u režiji Predraga Gage Antonijevića.

Izvor: B92

Kroz lik Dare ispričana tragedija stradanja u Jasenovcu: Premijera filma na proleće
Foto: Filmski centar Srbije

Na konferenciji za medije održanoj u Vladi Srbije, čuveni srpski reditelj Predrag Gaga Antonijević najavio je premijeru svog novog filma „Dara iz Jasenovca“ za proleće 2020. godine, kada će se navršiti i 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac.

Prisutnim medijima obratili su se Majkl Barenbaum, američki ekspert za Holokaust i stručni konsultant na filmu, Jelena Trivan, predsednica UO Filmskog centra Srbije, Predrag Gaga Antonijević, reditelj filma, Nataša Drakulić, scenaristkinja filma, Biljana Čekić, koja igra glavnu ulogu devojčice Dare, i Marko Janketić, koji u filmu igra Vjekoslava Luburića.
Foto: Filmski centar Srbije
"Ovakav film potreban je i nama i svetu. Osećamo u isto vreme čast i zadovoljstvo, ali i jedno veliko breme, s obzirom na to da želimo da izbegnemo uplitanje politike i fokusiramo se na emotivnu priču pojedinca." Reditelj je naglasio da uprkos tome što se film bavi osetljivim temama, nezapamćenim stradanjima u logoru Jasenovac i tragičnim istorijskim činjenicama koje prvi put na ovaj način prikazujemo svetu, on će takođe biti i edukativnog karaktera, prikladan za prikazivanje u školskim ustanovama.
Foto: Filmski centar Srbije
"U pitanju je ogromna priča o tragediji i zlu, koja može biti ispričana na više načina. Mi smo se opredelili za priču kroz Daru i njenu porodicu. Dara je kompozitni lik, a predstavlja svu decu koja su prošla kroz slično iskustvo, pa će i čitav film biti na njenim leđima."
Foto: Filmski centar Srbije
Film "Dara iz Jasenovca" projekat je od nacionalnog značaja, koji je podržao i Filmski centar, čija se predsednica Jelena Trivan, tom prilikom obratila medijima: "Ovo je projekat iza kojeg je država stala, film koji se snima gotovo isključivo uz pomoć Vlade Republike Srbije. Osećam i neku vrstu odgovornosti što kao država nismo našli ranije vremena, interesa, snage i novca da ovakav film snimimo. Skoro osam decenija će se navršiti kako su se strašni zločini dogodili u Jasenovcu, a da Srbija nije na jedan istoriografski i umetnički način ispričala priču o tome. Drago mi je što će se to sada desiti i što u Filmskom centru prepoznajemo značaj nacionalnih i istorijskih tema." Majkl Barenbaum, stručni konsultant na filmu, istakao je da moć priče leži u priči pojedinaca, u kojoj vidimo kako nesreća, ubistva i užasi utiču na jednu osobu, a naročito na život jednog nevinog deteta. Profesor je pomenuo stihove jednog pesnika u kojima stoji da je smrt deteta zapravo gubitak beskrajnih mogućnosti. "To je napad na budućnost, jer se deca ne mogu smatrati neprijateljima. Snaga filmova ogleda se u tome da nas informišu ne samo intelektualno, već i da nas emotivno dirnu. Kroz ličnu priču moguće je osvetliti i suočiti se sa okrutnošću i užasima koji su se desili", objasnio je profesor Barenbaum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: