Kultura

Ponedeljak, 01.11.2021.

20:29

Netfliks uklanja epizode špijunske drame nakon žalbe

Netfliks je uklonio dve epizode špijunske drame "Pine Gap" sa svog servisa za strimovanje na Filipinima, nakon što je ta zemlja jugoistočne Azije odbacila scene koje uključuju mapu koju je Kina koristila da potvrdi svoja prava na Južno kinesko more.

Izvor: B92

Netfliks uklanja epizode špijunske drame nakon žalbe
Foto: Shutterstock/sitthiphong

Nadležni na Filipinima su u ponedeljak zatražili od kompanije Netfliks da ukloni određene epizode šestodelne australijske serije, rekavši da mapa prikazana u emisiji predstavlja kršenje njenog suvereniteta.

Druga i treća epizoda emisije više nisu bile dostupne na Filipinima kasno u ponedeljak, a Netfliks je na svojoj platformi objavio da su te epizode "uklonjene na zahtev vlade". Nije elaborirano, prenosi Rojters.

Kina polaže pravo na većinu voda Južnog kineskog mora unutar takozvane linije sa devet crtica, obeležja u obliku slova U koji se koristi na kineskim mapama. Za delove voda bogatih resursima osporavaju se i Filipini, Brunej, Malezija, Tajvan i Vijetnam.

"Nakon detaljnog pregleda, filipinska komisija za klasifikaciju filmova presudila je da su određene epizode "Pine Gap-a" nepodobne za javnu izložbu", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova (DFA).

Ranije ove godine Netfliks je uklonio "Pine Gap" sa svojih usluga u Vijetnamu nakon slične žalbe nadležnih za emitovanje u zemlji.

Filipinski odbor za filmove, postupajući po žalbi DFA, doneo je svoju odluku 28. septembra. Nije jasno zašto je odluka tek sada objavljena.

Odbor je, prema DFA, primetio da izgled mape "nije slučajno jer je svesno dizajniran i proračunat da posebno prenese poruku da kineska linija sa devet crtica legitimno postoji".

Odbor veruje da je "ovakvo prikazivanje lukav pokušaj da se mapa ovekoveči i memorijalizuje u svesti sadašnje generacije gledalaca i generacija koje dolaze", saopštila je DFA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

18 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Podeli: