Nauka 5

12.06.2024.

14:00

Zbog ove situacije London i Njujork su u opasnosti

Dva atola paficifičke ostrvske države Kiribati nestala su usled podizanja nivoa okeana a naučnici predviđaju da bi to područje moglo biti nenastanjivo u sledećih nekoliko decenija zbog čega će biti raseljene stotine hiljada ljudi, piše britanski Telegraf.

Izvor: Tanjug

Zbog ove situacije London i Njujork su u opasnosti
maloff/Shutterstock

Podeli:

Kako se navodi, s takvom se slikom svet postepeno suočava godinama, od Venecije, Holandije, Maldiva i Londona.

Istraživači tvrde da bi "pojačano topljenje" glečera Tvejts na Antarktiku moglo da podigne nivo mora brže nego što je bilo očekivano. Prvi put su se pojavili neoborivi dokazi da topla morska voda ulazi ispod lednika Tvejts koji je veličine Floride i sadrži dovoljno vode da podigne nivo svetskih okeana za 65 centimetara.

"Zabrinjavajuće je što potcenjujemo brzinu kojom se lednjak menja, što je razarajuće za priobalne zajednice širom sveta", rekla je doktorka Kristin Dau, profesorka na Fakultetu za životnu sredinu na Univerzitetu Vaterlo i koautorka studije.

Kako navodi Telegraf njene reči, “Tvejts je najnestabilnije mesto na Antarktiku”.

Kako klimatske promene podižu globalne temperature sve više i više, glečeri i ledene ploče u planinskim regijama i polarnim ledenim kapama se tope.

Led koji erodira teče pravo u okeane, podižući nivo mora. Svaki nagli porast mogao bi biti katastrofalan za priobalne gradove, poput Londona, Njujorka i Šangaja, piše Telegraf. Tvejts, koji ima oko 120 kilometara širine i 1,2 kilometra dubine, polako se topi decenijama, ali je sada tim međunarodnih istraživača otkrio dokaze "pojačanog topljenja".

Autori studije nadali su se da će trebati stotine godina da Tvejts izgubi svoj led, ali sada strahuju da bi to moglo biti pitanje decenija.

Dugoročno gledano, piše britanski Telegraf, jedini put napred je ograničavanje emisija ugljen-dioksida. "Da, verovatno smo došli do tačke s koje povratka - nema", zaključuju autori studije. Upozoravaju da bi ranjive nacije, poput Kiribata, trebalo što hitnije da počnu da ulažu u zaštitu od porasta nivoa mora, kao što je London učinio s barijerom oko Temze.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: