Svet 0

11.06.2024.

8:55

Vojska na nogama, drama na granici: Ispaljena serija hitaca

Južnokorejska vojska je ispalila seriju hitaca upozorenja na oko 20 severnokorejskih vojnika koji su narušili međukorejsku granicu, verovatno greškom, saopštio je danas Generalštab u Seulu (JCS).

Izvor: Tanjug

Vojska na nogama, drama na granici: Ispaljena serija hitaca
Profimedia

Podeli:

Kako je navedeno, u nedelju oko 12:30 časova po lokalnom vremenu oko 20 severnokorejskih vojnika nakratko je prešlo demarkacionu liniju u demilitarizovanoj zoni na centralnom delu granice, a zatim se vratilo na severnokorejsku stranu nakon što je južnokorejska vojska emitovala poruke upozorenja i ispalila seriju hitaca, prenosi Jonhap.

Južnokorejska vojska veruje da su vojnici Severne Koreje obavljali neku misiju unutar demilitarizovane zone i da su prešli granicu "nenamerno".

Portparol južnokorejske vojske Li Sung-jung izjavio je da su se severnokorejski vojnici nakon hitaca upozorenja odmah vratili na svoju stranu i da Seul veruje da nisu imali nameru da napadnu teritoriju Južne Koreje.

Incident se dogodio samo nekoliko sati pre nego što je Južna Koreja nastavila emitovanje propagande preko zvučnika na granici, protiv vlasti u Pjongjangu, prvi put u poslednjih šest godina, kao odgovor na kampanju Severne Koreje da pušta balone sa smećem preko granice.

Procenjuje se da je Pjongjang od 28. maja poslao više od 1.600 takvih balona kao odgovor na letke protiv vlasti Severne Koreje koje šalju južnokorejski aktivisti.

Demilitarizovana zona između dve Koreje je jedno od najstrože čuvanih područja na svetu, sa ogradama od bodljikave žice i značajnim vojnim prisustvom sa obe strane, navodi Jonhap.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: