Svet 5

12.06.2024.

15:59

Provokacija na 160km od baze: Ruski ratni brodovi uplovili u luku

Ruski ratni brodovi uplovili su danas u luku glavnog grada Kube, nakon što su i američki i kubanski zvaničnici ocenili da to ne predstavlja bezbednosnu pretnju, preneli su danas zapadni mediji.

Izvor: Tanjug

Provokacija na 160km od baze: Ruski ratni brodovi uplovili u luku
Profimedia

Podeli:

Ipak, dolazak ruskih vojnih brodova u Havanu tumači se kao demonstracija sile zvanične Moskve u trenutku porasta međunarodne napetosti zbog rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

Malobrojni ribarski brodići i znatiželjni posmatrači stajali su duž bulevara Malekon pored obale u glavnom gradu Kube kako bi dočekali ruske vojne brodove koji su uplovljavali u luku pored tvrđave Moro stare 400 godina.

Prvi su uplovili tankerski brod "Akademik Pašin", tegljač "Nikolaj Čiker" i ratna fregata dok nuklearna podmornica na otvorenom moru čeka odobrenje da uplovi u luku Havana. Ratna fregata i podmornica, deo pomorske grupe od četiri ruska ratna broda koja su danas stigli do Kube, učestvovali su na pomorskim raketnim manevrima u Atlantskom okeanu na putu ka karipskoj ostrvskoj državi, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane prethodnog dana.

Kuba je prošle nedelje saopštila da je ovakva poseta standardna praksa od strane ratnih brodova zemalja prijateljski nastrojenih prema Kubi, a kubansko ministarstvo spoljnih poslova Kube saopštilo je da ruski brodovi ne nose nuklearno naoružanje, što su potvrdili i zvaničnici SAD.

"Pažljivo smo pratili putanje brodova. Nijedan od ruskih ratnih brodova ili podmornica nisu predstavljali direktnu pretnju Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je u utorak uveče jedan američki zvaničnik za Rojters pod uslovom anonimnosti.

Havana je udaljena samo 160 kilometara od Ki Vesta, grada u američkoj saveznoj državi Floridi u kojem se nalazi baza američkog ratnog vazduhoplovstva.

Međutim, prema rečima Vilijama Leograndea, profesora na Američkom univerzitetu, momenat ove ruske posete Kubi, u trenutku dok administracija predsednika Bajdena razmatra koliko daleko bi trebalo ići sa pružanjem podrške ukrajinskim vojnim snagama, sugeriše više od "standardne prakse".

"Poseta ruskih ratnih brodova je Putinov način da podseti Bajdena da zvanična Moskva može da predstavlja izazov za zvanični Vašington i to u njegovoj sferi uticaja", rekao je Leogrande.

Dolazak ruskih ratnih brodova takođe koincidira sa najgorom socijalnom i ekonomskom krizom na Kubi u poslednjih nekoliko decenija, sa nestašicama hrane, lekova i goriva i rastućim nezadovoljstvom građana.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: