Gejmenov roman britanska knjiga godine

Britansku nagradu za knjigu godine dobio je Nil Gejmen (Neil Gaiman) za roman “The Ocean at the End of the Lane”, koji je publika izglasala kao najbolji u konkurenciji sa ovogodišnjim dobitnicima Nacionalne književne nagrade u deset kategorija.

Izvor: B92

Nedelja, 29.12.2013.

10:22

Default images

Gejmenov roman pobedio je na osnovu onlajn glasova čitalaca, a u konkurenciji je imao i autore kao što su Robert Haris, Kejt Atison i autor knjiga za decu Dejvid Vilijams. Gejmen je ranije dobio Nacionalnu književnu nagradu u kategoriji audio knjiga, pri čemu je audio verziju svog romana sam i čitao i snimao.

Širu listu za svaku nominaciju za nagradu za knjigu godine (Specsavers Book of the Year) sastavlja žiri od 50 književnih kritičara, izdavača i knjižara.

Glavni junak Gejmenovog romana, čiju je filmsku verziju najavio reditelj Džo Rajt, ispoveda se u tom delu o svom detinjstvu. Prema rečima Gejmena, ta priča o sećanju, magiji, strahu i opasnostima dečjeg doba najbliža je od svih dosad njegovom srcu.

Gejmen se proslavio kao grafičkim novelama ("stripom"), a u toj oblasti je najpoznatiji kao autor serijala “Sendmen”. Veliku popularnost doživeo je i njegov roman “Nikadođija”, futuristička priča o mračnom podzemnom svetu Londona, koji je BBC pretočio u TV seriju.

Autor je i “Knjige o groblju”, “Zvezdane prašine”, svojevrsne bajke za odrasle, te “Koraline”, dela koje su mnogi poredili sa “Alisom u zemlji čuda”. Napisao je i “Anansijeve momke”, te roman “Američki bogovi” za koji je dobio nagradu Brem Stoker udruženja horor pisaca.

Knjigom godine 2012. proglašen je bio bestseler EL Džejms "Pedeset nijansi - siva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: