Otvorena izložba Marka Somborca u Knez Mihailovoj

Izložba stripova karitkaturiste Marka Somborca, otvorena je ispred fontane u Knez Mihailovoj ulici, a posetioci će imati priliku da pitaju Somborca kako strip uopšte nastaje. Izložba radova će biti postavljena duž Knez Mihailove ulice od 31. jula do 26. septembra.

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2016.

20:35

Otvorena izložba Marka Somborca u Knez Mihailovoj
Foto: Screenshot

Mnogi ga nazivaju satiričnim skenerom naše svakodnevnice, a on se zahvaljuje svojim likovima iz stripa na neiscrpnoj inspiraciji.

Više od 160 radova Marka Somborca, nastalih tokom poslednje decenije, predstavljeno je na 20 postamenata u Knez Mihajlovoj ulici.

“Radi se o radovima od 2005. godine do danas. Oko 160 radova, sa svim našim omiljenim i neomiljenim ličnostima. Pozivamo građane da dođu da vide, izložba će trajati od danas do 26. septembra”, rekao je Marko Somborac.

“Na pitanje koje su to omiljene, a koje (Ne)omiljene ličnosti, odgovara: “Pa dobro, mahom su sve neomiljene ličnosti. To su one ličnosti koje su nas vodile kroz protekli period, svi najmoćniji i svi koji su uticali na naše živote”, dodao je.

Somborac već deset godina svojim stripovima u dnevno političkom " Blic Stripu" zauzima mesto jednog od najpopularnijih i najomiljenijih strip autora u Srbiji. “Deset godina njegovih metafora, o društvenom trenutku, o političarima, o korupciji... Verujem da će Marko i narednih deset ili dvadeset raditi tako svaki dan u Blicu”, izjavio je urednik Blica Predrag Mihailović.

Izložbu i satirični način na koji Somborac predstavlja političku scenu, podrzavaju građani ali i kolege.

“Krenuo sam da gledam izložbu ali shvatam da sam većinu radova već pogledao jer sam stvarno verni pratilac dragog kolege Marka Somborca. Moram da mu odam priznanje na kreativnosti i upornosti da svaki dan uspe da sažme u svom sripu ono najvažnije, najluđe i najgluplje što se desilo na političkoj sceni”, rekao je Zoran Kesić.

“Važno je da se shvati da u Srbiji mora da postoji kritika. Čak i da je ovde sve u najboljem mogućem redu, kritika je dobro došla da ukaže, tamo gde za to postoji prostor, na to da bez kritike nema daljeg napretka i da vlast može da se uljuljka”, izjavio je Milan Ćulibrk.

Osim Somborčevih omiljenih i neomiljenih likova, B92 je zanimalo kako je vremenska prognoza ove televizije dobila mesto u stripu.

“Da, da bila je Kambodža, i sve ostale aktuelnosti na vašoj prognozi, to nisam mogao da propustim. Šta će biti veceras, koje egzotično mesto, da znam kako da se obučem ako krenem za Sidnej ili tako nešto”, zaključio je Somborac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: