Kultura

Utorak, 06.11.2007.

00:00

Tamni lavirint - Lorens Darel

Radnja romana Tamni lavirint prati grupu Engleza koji, u potrazi za spokojem i ispunjenjem, kreću na krstarenje Mediteranom.

Izvor: B92

Default images

Njihovo putovanje iznenada se završava na Kritu – u lavirintu u kome je nekada živeo Minotaur.

Uhvaćeni u klopku usled iznenadnog odrona stena, samo neki od njih uspevaju da se izvuku; ostali ostaju zarobljeni u tami iz koje nema povratka. Ipak, probijajući se kroz lavirint, neki od njih će uspeti da na njegovom kraju, pod krovom sveta, pronađu novi život…

U Tamnom lavirintu, kao i u većini Darelovih romana, realističko pripovedanje prožeto je elementima alegorije, radnju odlikuje niz neočekivanih preokreta, a likovi su bogato i živo oslikani.

Prvi put objavljen 1947. godine pod naslovom Cefalu, da bi naredne godine bio objavljen pod naslovom Tamni lavirint, ovaj rani Darelov roman poseduje bogatstvo stila i moćan osećaj za ljudske sudbine što će svoj najbolji izraz pronaći u Aleksandrijskom kvartetu.

Izdavač: Laguna
Prevod: Borivoj Grezić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: