Srbija

Četvrtak, 04.11.2010.

00:09

Španci bi da grade metro u Beogradu

Ambasador Španije u Beogradu Injigo de Palasio Espanja kaže da treba razgovarati o nastavku rada španskog Ineka na izradi plana saobraćajne mreže u Beogradu.

Izvor: Beta

Default images

On je rekao da je do aprila ove godine Ineko bio konsalting firma zadužena da izradi kompletan plan saobraćajne mreže u Beogradu, uključujući i projekat metroa.

Ineko je napravio predplan linije jedan budućeg metroa u Beogradu, na poslovima konsaltinga bili su angažovani četiri godine, ali su "nažalost, stručnjaci te firme prekinuti u poslu", rekao je on.

Ambasador je dodao da namerava da razgovore o eventualnom nastavku radova na tim projektima španskog preduzeća ponovo povede i sa vlastima Beograda i sa predstavnicima Srbije.

Stručnjaci Ineka povučeni su u Meksiko, a ambasador kaže da je dovoljna preporuka da se posao izgradnje metroa u Beogradu poveri Špancima izgradnja podzemnih železnica u Panami, Abu Dabiju, Bogoti i Nju Delhiju.

On dodaje da bi preduzeća iz Španije mogla da u Srbiji učestvuju na poslovima vezanim za infrastrukturu, energetiku, obnovljive izvore energije, vodoprivredu i saobraćaj ali je značajna i pomoć koja može da se pruži u pogledu načina korišćenja fondova EU.

Injigo de Palasio Espanja kaže da je višečlana delegacija španskih privrednika započela posetu Beogradu. Španska firma FCC kupila je Alpinu i to preduzeće radi most kod Beške, zatim obilaznicu kod Dimitrovgrada, nekoliko manjih deonica kod Pirota i u istočnoj Srbiji ka bugarskoj granici, rekao je španski ambasador.

Kompanija Renfe će pregovarati sa Železnicama Srbije o modernizaciji, a „Vind elijans grup“ razmatra mogućnosti ulaganja u razvoj vetroenergije u Srbiji. Kada su u pitanju obnovljivi izvori energije gde je Španija lider u svetu posle Kine, Nemačke i SAD. Od ukupno utrošene energije četvrtinu Španija za svoje potrebe obezbedi iz obnovljivih vidova energije.

Prošle godine ministarstvo energetike Srbije je sklopilo ugovor sa španskim firmama da se izradi idejni projekat o solarnoj energiji i taj ugovor je vredan više od 200 miliona evra, rečeno je u španskoj ambasadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

16 h

Podeli: