Kultura

Petak, 31.10.2014.

15:31

Počinje 18. Videomedeja u Novom Sadu

Trodnevni međunarodni festival savremene video umetnosti Videomedeja svečano će biti otvoren u petak, 31. oktobra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu (Dunavska 37) u produkciji i organizaciji Udruženja za video umetnost Videomedeja.

Izvor: B92

Default images

Svečano otvaranje počinje u 19:30h, a od 18:30h počinje poseban program prezentacijom Gorana Škofića, umetnika i dobitnika nagrade Bogdanka Poznanović na Videomedeji 2012. godine.

Na festivalu će u okviru takmičarskog programa biti predstavljeni radovi iz više od 30 zemalja, dok revijalni program uključuje specijalnu selekciju radova domaćih autora Made in Serbia i prezentacije članova žirija – Goran Gocić iz Srbije, Goran Škofić iz Hrvatske i Mikko Mällinen iz Finske. Ove godine Videomedeja pokrenula je novi projekat Lunartis, kroz koji će se predstaviti najtalentovaniji studenti deset najprestižnijih filmskih akademija i fakulteta širom sveta, pa će ovogodišnji takmičarski program sadržati tri selekcije – Projekcije, Medijske instalacije/ Nastupi i Lunartis. U ovom programu prvi put biće prikazan dugometražni igrani film u produkciji Videomedeje autora Saše Matijevića.

Ove godine Videomedeja pokrenula je novi projekat Lunartis, kroz koji će se predstaviti najtalentovaniji studenti deset najprestižnijih filmskih akademija i fakulteta širom sveta, pa će ovogodišnji takmičarski program sadržati tri selekcije – Projekcije, Medijske instalacije/ Nastupi i Lunartis. Filmovi iz programa Lunartis konkurišu za dve nagrade, Lunartis nagradu koju dodeljuje žiri za najbolji film i Lunartis nagradu publike za najbolji film po mišljenju posetilaca (sabiranjem glasova publike). U selekciji Projekcije biće prikazan 41 rad, koji konkurišu za nagradu Sfinga, dok je u Medijskim instalacijma/Nastupima zastupljeno 9 medijskih instalacija i 2 audio-video nastupa među kojima će biti dodeljena nagrada Bogdanka Poznanović. U nedelju, 2.novembra, u 21h tročlani internacionalni žiri proglasiće pobednike festivala, a nakon toga publika će imati priliku da pogleda nagrađene radove.

Na konkurs za 18. Videomedeju stiglo je preko 900 prijava od autora iz više od 50 zemalja sa svih kontinenata, a program su, kao i prethodnih nekoliko godina, uredili Ivana Sremčević Matijević, Aleksandar Davić i Dragan Živančević. Ovogodišnji izbor radova jedinstvena je prilika za edukaciju i uvid u mogućnosti primene naprednih tehnologija u aktuelnoj svetskoj umetničkoj praksi.

Sva tri festivalska dana program počinje u 17h i traje do ponoći, a ulaz je besplatan. Programska satnica festivala može se preuzeti na sajtu: http://videomedeja.org/

Generalni pokrovitelji festivala su Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Ministarstvo kulture i informisanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: