Kultura

Utorak, 17.12.2013.

13:19

Rada Đuričin dobitnica "Zlatnog ćurana"

Pozorišna, televizijska i filmska glumica Rada Đuričin dobitnica je najvišeg priznanja 43. Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije" u Jagodini - "Zlatnog ćurana" za životno delo.

Izvor: Tanjug

Default images

Ovu odluku doneo je danas Upravni odbor (UO) festivala, a nagrada će biti uručena na "Danima komedije", koji se tradicionalno održavaju od 20. do 27. marta naredne godine.

Rada Đuričin je diplomirala 1958. godine na Fakultetu dramskih umetnosti i 1961. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu srpski jezik i književnost. Debitovala je glavnom ulogom u predstavi "Dnevnik Ane Frank" 1958. godine u Narodnom pozorištu Beograd.

Članica je Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Na "Danima komedije" statuetu "Ćuran" za glumu dobila je 1975. godine za ulogu Glafire u predstavi "Vuci i ovce" Nikolaja Ostrovskog, u režiji Evgenija Simonova (gosta iz SSSR) u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta, podsetio je na konferenciji za novinare predsednik UO "Dana komedije" Dobrica Milićević.

"Zlatni ćuran" se sastoji od statuete "Ćuran", plakete i novčanog iznosa. Nagrada je ustanovljena 2001. godine i do sada su je dobili: Miodrag Petrović Čkalja, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Ljubomir Ubavkić Pendula, Nikola Simić, Olivera Marković, Bora Todorović, Vlastimir Đuza Stojiljković, Petar Kralj, Milena Dravić, Jelisaveta Seka Sabljić. Nagradu su dobili i pozorišni kritičari Muharem Pervić i Milosav Buca Mirković, a režiser Dejan Mijač je odbio da je primi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: