Kultura

Utorak, 25.05.2010.

17:36

Preminuo Erih Koš

Književnik i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti Erih Koš, preminuo je 25.maja u Beogradu.

Izvor: Beta

Default images

Akademik Koš je rođen u Sarajevu 1913. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1935. godine. Učestvovao je u narodnooslobodilačkom ratu, a posle oslobođenja, bio potpredsednik Komiteta za kulturu Vlade FNRJ, a zatim i načelnik Ministarstva za kulturu i prosvetu u Saveznom izvršnom veću.

Od 2001. obavljao je funkciju člana Predsedništva SANU. Tokom svoje naučne karijere bio je član: Jugoslovenske lige za mir, nezavisnost i ravnopravnost naroda, Udruženja književnika Srbije, PEN kluba Srbije i Međunarodnog PEN kluba.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među kojima su nagrade Saveza književnika Jugoslavije, Oktobarska nagrada Beograda, NIN-ova nagrada, Sedmojulska nagrada Srbije za životno delo.

Svoja dela objavljivao je pod pseudonimom E. Minić, a neka od njih su: "U vatri", "Tri hronike", "Zapisi o mladim ljudima", "Vreme", "Kao vuci", "Sneg i led". "Novosadski pokolj", "Imena", "Dosije Hrabak", "U potrazi za Mesijom", "Bosanske priče", "Samforova smrt", "Miševi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: