Kultura

Subota, 26.05.2018.

21:25

Otvoreno Sterijino pozorje u Novom Sadu

Međunarodni 63. pozorišni festival Sterijino pozorje, svečano je otvoren večeras besedom reditelja Nebojše Bradića i prvom takmičarskom predstavom "Švajcarska", Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Izvor: Beta

Otvoreno Sterijino pozorje u Novom Sadu
Foto: Thinkstock

Bradić je u svojoj besedi rekao da je pre svega zadatak Sterijinog pozorja da "otkriva ono što je bilo značajno juče, danas i ono što će biti značajno sutra".

"Pozorište, iako pati od slabosti, pruža mogućnost da u njemu profitiramo od najfinijeg ljudskog iskustva prošlosti i najboljeg u kreativnosti današnjice", poručio je Bradić pred prepunom velikom scenom Srpskog narodnog pozorišta.

On je govorio i o dilemi o tome da li pozorište treba da bude komercijalno.

Bradić je trostruki dobitnik Sterijine nagrade.

Festival traje do 3. juna, a u takmičarsku selekciju "Nacionalne drame" Sterijinog pozorja ove godine je selektor Boško Milin uvrstio devet predstava.

Osim "Švajcarske", takmiče se "Carstvo nebesko" Narodnog pozorišta i Bitef teatra, "Ožalošćena porodica" Teatra "Fjodor Volkov" iz Jaroslava u Rusiji i "Jami distrikt" Bitef teatra, Centra za kulturu Tivat, Festivala MASZK iz Segedina i Think Tank studija iz Novog Sada.

Takmiče se i "Kepler 452-B" Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja, "…I ostali" Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić" iz Beograda, "Hajka na vuka" Šabačkog pozorišta, "Svedobro" Narodnog pozorišta iz Užica, te "Utopljena duša" Beogradskog dramskog pozorišta.

U međunarodnoj selekciji "Krugovi" publika će imati prilike da vidi predstave "Ljudi od voska" Hrvatskog narodnog kazališta, "Črna mati zemla" Zagrebačkog kazališta mladih i "Zid, jezero" Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane.

U čast nagrađenih biće izvedena predstava "Ulica usamljenih automobila" Zorana Pešića – Sigme, u režiji Đurđe Tešić i izvođenju Narodnog pozorišta Niš.

Ovo je predstava nastala prema pobedničkom tekstu sa konkursa Sterijinog pozorja 2017, koji je realizovan u koprodukciji sa Niškim teatrom.

Osim toga, van konkurencije će biti izvedena predstava "Ilustrovana enciklopedija nestajanja", po tekstu Božidara Kneževića, a koju je režirao poznati novosadski reditelj Zoltan Puškaš, a nastala je u koprodukciji SNP i Sterijinog pozorja.

U žiriju će ove godine biti kostimografkinja Maja Mirković, dramske spisateljice Tanja Šljivar i Branislava Ilić, rediteljka Ksenija Krnajski i glumac Novak Bilbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: