Kultura

Četvrtak, 19.01.2017.

15:27

Dela Bogdana Šuputa u Spomen zbirci Pavla Beljanskog

Novosadska Spomen-zbirka Pavla Beljanskog izložiće 21. januara Autoportret (1934) i Štrand zimi (1935), dela Bogdana Šuputa iz Dokumentarnog fonda povodom obeležavanja 75 godina od Novosadske racije i sećanja na žrtve tragičnih dešavanja tokom januara 1942. godine, a u sklopu izložbe 45 godina Memorijala umetnika.

Izvor: Tanjug

Dela Bogdana Šuputa u Spomen zbirci Pavla Beljanskog
Foto: Thinkstock / ilustracija

Slikar Bogdan Šuput (Sisak, 1914 - Novi Sad, 1942), od napuštanja gimnazije, u kojoj je bio nagrađen za izvanredan uspeh u crtanju, pohađa Umetničku školu u Beogradu, kod profesora Ljube Ivanovića (1932-38).

Ubrzo stiče naklonost kritike, kao i brojne prijatelje, poput Ljubice Cuce Sokić i Peđe Milosavljevića, što je imalo poseban značaj za njegov umetnički razvoj. Povremeno boravi u Parizu, gde učestvuje u osnivanju Udruženja jugoslovenskih likovnih umetnika u Parizu.

Objavljuje grafike sa socijalnom tematikom u almanahu Vojvođanski zbornik i u časopisu Naš život u Novom Sadu, a istovremeno objavljuje grafike i karikature u listovima Dan, Politika, Reggeli Újság i Ošišani jež.

Redovno nastupa na Prolećnim i Jesenjim salonima u Beogradu, grupnim izložbama, kao i samostalno u Novom Sadu 1938. godine, kada dobija i Politikinu nagradu za slikarstvo.

Sa Jugoslovenskim umetnicima nastupa u Parizu i Hagu 1939, a sledeće godine izlaže u Beogradu i Zagrebu, kao član grupe "Desetorica".

Krajem 1940. je na odsluženju vojnog roka u Sarajevu, a potom do kraja 1941. u zarobljeništvu.

Tragičnom smrću u Novosadskoj raciji nasilno je okončan život ovog talentovanog umetnika, koji je u duhu intimističke poetike pariske škole slikao predele, gradske pejzaže, enterijere, portrete, a kroz grafiku se približio socijalnoj umetnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: