Četvrtak, 08.01.2015.

18:35

Ceo Balkan uz Francusku

Širom regiona zvaničnici, javne ličnosti i "obični" ljudi upućuju izraze saučešća i solidarnosti žrtvama, novinarima i Francuskoj nakon napada na "Šarli ebdo".

Izvor: Beta, Tanjug

Default images
Foto: Tanjug/AP

Prvi spontani skupovi podrške su održani ispred francuskih amabasada u glavnim gradovima još sinoć, a nova okupljanja su održana ili planirana tokom današnjeg dana.

Mnoge javne ličnosti su na društvenim mrežama objavile poruke u kojima osuđuju napad i izražavaju solidarnost sa žrtvama i sa čitavom Francuskom, navodi Radio Slobodna Evropa čiji saradnik, čuveni karikaturista iz Beograda Predrag Koraksić Koraks, poručuje da je to "strašan događaj, koji ipak neće zastrašiti evropske karikaturiste".

U Sarajevu se desetine građana okupilo ispred francuske ambasade gde su palili sveće i ostavljali olovke i poruke podrške novinarima...

"Sloboda je jača od straha, a sebični manipulatori ne mogu uništiti njene vrednosti", poručio je u telegramu saučešća ambasadi Francuske u BiH reis-ul-ulema Islamske zajedenice u BiH Husein Kavazović.

Mehmed Halilović, nekadašnji urednik u sarajevskom listu “Oslobođenje” i bivši ombudsmen za medije, napad na francuske kolege smatra napadom na simbole slobode koji dolaze iz "ambijenta diktature, jednoumlja i neslobode", dok je muzičar Dino Merlin napisao na svom Fejsbuk profilu da u potpunosti osuđuje zločin nad novinarima u Parizu.

U Mostaru, internet portali Klix.ba i Tačno.net organizovali su skup podrške francuskim novinarima, uz transparente "Je suis Charlie" (Ja sam Charlie), "Strahovlada", "Not afraid" (Ne bojim se), "Ne drže nas više u strahu, drže nas na nišanu"...

U Beogradu Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je medijske radnike i druge građane na skup solidarnosti sa francuskim novinarima ubijenim u terorističkom napadu, dok su u Zagrebu panirana dva skupa protiv napada na "Šarli ebdo", uz cveće, olovke, poruke podrške, saučešće, navodi RSE.

Novinari redakcija na srpskom jeziku, članovi Drustva novinara Kosova Metohije i Udruženja novinara Srbije, danas su na skupu u Gračanici najoštrije osudili ubistvo kolega francuskog satiričnog časopisa Šarli ebdo u Parizu.

Članovi Kluba novinara Pomoravlja osudili su ubistvo novinara pariskog satiričnog magazina "Šarli ebdo" nazvavsi taj čin "zločinom nad zločinim" i apelovali na javnost da se pozabavi problemom ubijanja pripadnika te profesije.

I najviši crnogorski zvaničnici su uputili telegrame saučešća kolegama u Francuskoj u kojima se izražava solidarnost i saosećanje sa građanima, a predsednik države Filip Vujanović naglasava da je ogorčen i duboko potresen brutalnim terorističkim napadom na novinare.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga napisala je na svom Fejsbuk profilu da je Kosovo uz Francusku i da se solidariše sa porodicama žrtava, dok su u Makedoniji napad, između ostalih, osudile i Islamska verska zajednica i Makedonska pravoslavna crkva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: