Svet 4

17.06.2024.

7:49

NATO sprema vojsku za veliki rat: Nuklearne snage u stanju pripravnosti?

Zemlje NATO-a razgovaraju o stavljanju nuklearnih bojevih glava alijanse u stanje pripravnosti, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za britanski list Telegraf.

Izvor: Telegraf.rs

NATO sprema vojsku za veliki rat: Nuklearne snage u stanju pripravnosti?
EPA-EFE/GAILAN HAJI

Podeli:

"Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba da bude u pripravnosti, ali moramo da se konsultujemo o ovim pitanjima. Upravo to i radimo", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je objasnio da NATO mora da demonstrira svoj nuklearni arsenal svetu kako bi poslao direktan signal neprijateljima Severnoatlantske alijanse.

On je dodao da Kina aktivno ulaže u svoj nuklearni arsenal, koji će, prema njegovim rečima, do početka 2030-ih narasti na hiljadu bojevih glava.

"A to znači da će se NATO u ne tako dalekoj budućnosti verovatno suočiti sa nečim sa čime se nikada ranije nije suočio, naime sa dva potencijalna protivnika sa nuklearnim oružjem – Kinom i Rusijom. I, naravno, to ima posledica", rekao je Stoltenberg.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: