Svet 2

17.06.2024.

8:08

Sudar brodova u Južnom kineskom moru

Filipinski brod se sudario sa kineskim brodom u Južnom kineskom moru, saopštila je kineska obalska straža. Incident se dogodio danas u vodama u blizini drugog Tomas Šola na ostrvima Spratli.

Izvor: Index.hr

Sudar brodova u Južnom kineskom moru
EPA-EFE/Bagus Indahono

Podeli:

Peking polaže pravo na skoro celo Južno kinesko more. Delove regiona osporavaju Tajvan, Filipini i nekoliko drugih zemalja jugoistočne Azije.

Svake godine kroz Južno kinesko more prolaze trilioni dolara pomorske trgovine, a veruje se da ležišta nafte i gasa leže ispod dna Južnog kineskog mora.

Kina: Filipinski brod je ignorisao naša upozorenja

Kineska obalska straža optužila je filipinski brod za "ilegalno plovidbu morem u blizini grebena Renai na kineskim ostrvima Nanša", koristeći zvanični naziv Pekinga za ostrva Spratli.

"Filipinski brod za dopunu je ignorisao mnoga upozorenja kineske strane. Neprofesionalno je prišao kineskom brodu, što je dovelo do sudara. Kineska obalska straža je preduzela mere kontrole filipinskog broda u skladu sa zakonom", navodi kineska obala.

Kina primenjuje nova pravila obalske straže

Kina je prethodno upozorila Filipine na upad u ono što smatra svojim teritorijalnim vodama i izdala nova pravila koja su stupila na snagu 15. juna.

Prema novim pravilima, kineska obalska straža je ovlašćena da koristi smrtonosnu silu protiv stranih brodova u vodama na koje polaže Peking i zadržava prekršioce bez suđenja 60 dana.

Filipinski predsednik Ferdinand Markos nazvao je mere "veoma zabrinjavajućom eskalacijom". Manila je optužila kinesku obalsku stražu za "varvarsko i nehumano ponašanje" prema filipinskim brodovima.

U petak je blok zemalja G7 kritikovao ono što je nazvao opasnim kineskim upadima u Južno kinesko more.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: