Sreda, 24.09.2014.

23:55

"Strategija protiv džihadista"

Britanski premijer Dejvid Kameron, pozvao je na usvajanje sveobuhvatne strategije protiv pripadnika ekstremističke grupe Islamska država.

Izvor: Tanjug

Default images

Kameron je, na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pred glasanje britanskih poslanika koji u petak treba da se izjasne da li da se priključe SAD u vazdušnim napadima na ciljeve Islamske države u Iraku, rekao da "treba delovati i to odmah".

"Naša strategija mora da funkcioniše u tandemu s arapskim državama, uvek uz podršku lokalnog stanovništva, u skladu s našim zakonskim obavezama i kao deo plana koji uključuje našu pomoć, diplomatiju i, da, vojsku", rekao je Kameron.

Na istom sastanku, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, optužio je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija za inertnost u rešavanju nekih od gorućih svetskih pitanja, a države članice za doprinos neefikasnosti tog tela.

Erdogan je ocenio da SB UN uporno ne reaguje kad je to potrebno, navodeći primer rata u Siriji u kojem je poginulo najmanje 20.000 ljudi, kao i rat u Gazi ovog leta, kad je život izgubilo oko 2.000 ljudi.

Erdogan je kritikovao i predsednika Egipta Abdela Fataha el-Sisija, koji je u SB UN govorio pre njega, rekavši da je demokratski izabran predsednik, islamista Mohamed Morsi, srušen s vlasti u vojnom udaru, a da su UN izabrale da legitimizuju osobu koja je izvela taj udar - el-Sisija.

Neposredno pre Erdoganovog obraćanja, e l-Sisi je sa iste govornice poručio da se islamskim ekstremistima ne sme dozvoliti da skrnave islam i pozvao svet da se odlučnije izbori s njima.

El-Sisi je, takodje, opisao terorizam kao kugu i obećao da će izgraditi novi Egipat, u kojem će prava i slobode biti poštovane, preneo je AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: