Kultura

Četvrtak, 28.08.2014.

17:07

Kaningemova „Snežna kraljica“ na srpskom

Roman „Snežna kraljica“ jednog od vodećih savremenih svetskih pisaca Majkla Kaningema, biće objavljen na srpskom jeziiku do Sajma knjiga u Beogradu, saopštila je izdavačka kuća Arhipelag.

Izvor: B92

Default images

Novi roman Majkla Kaningema počinje neočekivanom prosvetljujućom vizijom. Njegov junak, ubrzo posle još jedne svoje nesrećne ljubavi, šeta kroz Central park i iznenada na nebu vidi svetlost koja na njega ostavlja snažan utisak. Mada ne veruje u vizije i nije religiozan, Kaningemov junak ne može da porekne ono što je video i doživeo.

U isto vreme stariji brat glavnog junaka, inače muzičar, pokušava da napiše baladu posvećenu svojoj bolesnoj ženi. Kaningem na uzbudljiv način prati svoje junake u paralelnoj potrazi za smislom života između ljubavi i religije, snažnih vizija i potresnih trenutaka posle izgubljene ljubavi.
Arhipelagovo izdanje, u prevodu Anike Krstić, biće jedno od prvih izdanja ovog romana izvan engleskog jezika. Američko izdanje romana „Snežna kraljica“ objavljeno je krajem maja ove godine.

Isti izdavač je objavio i prethodni roman Majkla Kaningema „Dok ne padne noć“ koji je imao veliki uspeh kod naših čitalaca. U pitanju je topla i sadržajna knjiga o emocijama koje mogu da preobraze čovekov život. Roman pripoveda o Peteru i Rebeki Haris, četrdesetogodišnjacima s Menhetna, iz Sohoa, u čijem mirnom i ispunjenom životu odjednom dolazi do neočekivanog preokreta.

Junaci u romanu „Dok ne padne mrak“ odjednom u svojoj svakodnevici otkrivaju sile za koje su mislili da više ne postoje i iz bezlične običnosti upadaju u vrtlog strasti i iskušenja, saznavajući mnogo i o sebi i o drugima. Kaningem ispisuje uzbudljivu priču o svakodnevnom životu, priču punu dinamike i potresa, najrazličitijih avantura i preokreta.

Majkl Kaningem, dobitnik Pulicerove nagradu za književnost, pisac je slavnog romana „Sati“ o sudbini Virdžinije Vulf. Prema ovom romanu snimljen je istoimeni film Stivena Daldrija sa Nikol Kidman u ulozi čuvene književnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: