Utorak, 08.04.2014.

22:15

EU o Rusiji i Ukrajini 14. aprila

Šefovi diplomatija zemalja članica EU sastaće se u Briselu 14. aprila kako bi razmatrali situaciju u Ukrajini i sankcije Rusiji, saopštila je Ketrin Ešton.

Izvor: Tanjug

Default images

"Ministarski savet će 14. aprila proceniti razvoj događaja”, poručila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost u saopštenju za medije.

Visoka predstavnica je izrazila zabrinutost zbog situacije u Harkovu, Donjecku i Luhansku, tri grada u istočnoj Ukrajini u kojima su proruski aktivisti zauzeli državne zgrade, proglasili nezavisnost i najavili referendum o prisajedinjenju Rusiji.

EU je prošlog meseca, nakon što se po sličnom receptu Krim otcepio od Ukrajine i pripojio se Rusiji, upozorila Moskvu da joj prete sveobuhvatne ekonomske sankcije ukoliko nastavi da ugrožava teritorijalni integritet Ukrajine.

“Pohvaljujem ukrajinske vlasti zbog odmerene akcije na uspostavljanju reda i mira”, poručila je Eštonova, komentarišući pokušaje ukrajinskih snaga bezbednosti da suzbiju separatiste.

“EU čvrsto stoji iz ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i protivi se svakom pokušaju destabilizacije, bez obzira na to da li dolazi spolja ili iznutra”, piše u saopštenju Eštonove.

Ona je najavila da će u međuvremenu biti intenzivirani diplomatski kontakti sa šefovima diplomatija Rusije, Ukrajine i Sjedinjenih Država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: