Četvrtak, 25.04.2013.

18:47

Irak: U sukobima 41 osoba ubijena

Najmanje 10 iračkih policajaca i 31 sunitski ekstremista poginuli su u sukobima u Mosulu u Iraku, trećeg dana najtežih sukoba od povlačenja američkih vojnika.

Izvor: Tanjug

Default images

Naoružani napadači su izveli napad na Mosul, koji se nalazi 390 kilometara severno od Bagdada, u sredu uveče i zauzeli zapadne delove grada nakon što su preko razglasa džamije pozvali sunite da im se pridruže, prenele su agencije.

Vojni izvori su rekli da su federalna policija i vojska ponovo uspostavile kontrolu nad najvećim delom grada, ali da je sedište policije i dalje opkoljeno i da ekstremisti tamo drže pet talaca.

Sukobi su izbili u utorak nakon što su irački vojnici napali sunitski protestni kamp. U sredu je u oružanim sukobima između snaga bezbednosti i ekstremista poginulo više od 30 ljudi.

Ovo su najkrvaviji sukobi od kada je nekoliko hiljada sunitskih muslimana u decembru počelo proteste zahtevajući okončanje marginalizacije njihove verske zajednice, za koju optužuju šiitskog premijera Nurija al-Malikija.

"Opasnost od sektaškog građanskog rata"

Irački premijer Nuri al-Maliki upozorio je da bi u zemlji ponovo mogao da se rasplamsa "sektaški građanski rat", usred porasta nasilja u kojem je za tri dana ubijeno 179 ljudi.

Maliki je pozvao Iračane da preuzmu inicijativu i ne popuste pred onima koji zemlju žele da vrate u rat, javila je agencija Frans pres.

U sukobima koji su izbili u utorak kada su snage bezbednosti upale među antivladine demonstrante blizu sunitskog grada Havidža na severu zemlje, poginulo je 53 ljudi.

Nakon toga je usledio niz osvetničkih napada u kojima su ubijene još desetine ljudi, a bilans žrtava za tri dana porastao je na 179, dok je 286 ljudi povređeno.

Ovo je najsmrtonosniji talas nasilja povezanog sa protestima koji su počeli pre više od četiri meseca u sunitskim oblastima ove većinski šiitske zemlje.

Demonstranti traže da Maliki, šiit, podnese ostavku i da se vlasti bolje ophode prema sunitskoj manjini.

U građanskom ratu u Iraku, koji je vrhunac dostigao 2006. i 2007. godine, poginule su desetine hiljada ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: