Svet

Petak, 20.04.2012.

08:30

Putin: Ništa bez tranzitnih zemalja

"Gasprom" mora da nastavi saradnju sa tranzitnim zemljama pored proširenju gasovoda Severni tok i izgradnje Južnog toka, kaže ruski premijer Vladimir Putin.

Izvor: Tanjug

Default images

Prethodno je čelnik "Gasproma" Aleksej Miler izvestio premijera Putina o završetku izgradnje podvodne deonice druge linije gasovoda "Severni tok" i perspektivama njegove komercijalne eksploatacije.

Postavljanje druge linije kapaciteta 27,5 milijardi kubnih metara godišnje završeno je pre roka, u sredu, a puštanje u rad planiran je za oktobar 2012. Prva linija ovog gasovoda istog kapacitet puštena je u eksploataciju početkom novembra 2012, podsetila je agencija RIA novosti.

Čelnik "Gasproma" je istakao da će puštanjem u rad ovog gasovoda Ukrajina izgubiti značaj i ulogu ekskluzivnog tranzitera.

Premijer Rutin se složio da "ekskluziva za tranzit ruskog gasa nestaje", ali je istakao kako se nada da će biti nastavljena saradnja sa Ukrajinom, Belorusijom, i potencijalno sa Turskom.

Gasovodom "Severni tok" dugim 1.200 kilometara već se doprema ruski gas u Nemačku.

Akcionari operatera projekta kompanije "Nord Strim", su ruski "Gasprom" sa udelom od 51 odsto, nemačke "Vinteršal" i E.On Rurgas sa po 15,5 odsto, francuska GDF Suez i holandska "Gasuni" sa po devet procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

12 h

Podeli: