Sreda, 02.11.2011.

19:07

Obama poslao pisma vlastima u BiH

Američki zvaničnik Filip Riker razgovarao je sa članovima Predsedništva BiH o uspostavljanju vlasti na državnom nivou u BiH i predao pisma predsednika Obame.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, koji je od juče u poseti BiH, uručio je predsedavajućem Predsedništva BiH Željku Komšiću pismo predsednika SAD Baraka Obame, navodi se iz Komšićevog kabineta, ali medijima nije saopšten njegov sadržaj.

Riker je, takođe, i srpskom članu Predsedništva BiH Nebojši Radmanoviću uručio lično pismo predsednika SAD, "koje se tiče palestinskog pitanja", navodi se u saopštenju iz Radmanovićevog kabineta.

Američki zvaničnik je rekao da "ceni Radmanovićev stav u vezi zahteva Palestine da bude primljena u UN, koji je identičan stavu američke strane".

Za razliku od Radmanovića, bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je ponovio da podržava zahtev Palestine za prijem u punopravno članstvo u UN, jer je on "izraz legitimne aspiracije palestinskog naroda i da, kao takav, daje snažan impuls nastavku mirovnog procesa".

BiH je nestalna članica Saveta bezbednosti UN, tela koje će ovog meseca odlučivati o prijemu Palestine.

Američki zvaničnik je u ime SAD zahvalio institucijama BiH na reagovanju posle terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu.

Komšić je ponovio da je napad na Ambasadu SAD istovremeno napad na Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, te da se mora pojačati sinhronizovanost bezbednosnih agencija.

Zaključeno je, takođe, da je "zastoj BiH u procesu integracije u EU i NATO zabrinjavajući, te da je potrebno u što skorijem roku postići dogovor o rešavanju pitanja vojne imovine i usvojiti zakone o državnoj pomoći i popisu stanovništva u Parlamentarnoj skupštini BiH".

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović je tokom razgovora sa američkim zvaničnikom rekao da su svi u BiH saglasni da zemlja treba da postane članica EU, ali je dodao da se "ne nalazi način da se ta strateška saglasnost i praktično iskoristi".

Prema njegovom mišljenju, BiH nije imala potrebnu pomoć i podršku partnera iz međunarodne zajednice.

"Pristup EU prema BiH u proteklom periodu bio je više birokratski nego strateški, što se odrazilo i na našu motivaciju u ispunjavanju pristupnih uslova i reformi", rekao je Radmanović.

"Napad na ambasadu SAD se ne sme koristiti u političke svrhe"

Filip Riker je danas u Sarajevu razgovarao i sa članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. Tom prilikom Riker je posebno istakao da se teroristički napad na ambasadu SAD u Sarajevu ne sme koristiti u političke svrhe.

Riker i Izetbegović su pohvalili policijske organe BiH za efikasan i koordiniran odgovor na taj teroristički napad, istakavši da iz tog događaja treba izvući pouke o tome koje mere treba preduzeti u narednom periodu u cilju poboljšanja bezbednosne situacije.

Izetbegović je ponovo najoštrije osudio napad na ambasadu i izjavio da od nadležnih agencija za primenu zakona očekuje da sprovedu detaljnu i sveobuhvatnu istragu tog čina, saopšeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsedništva BiH.

Sagovornici su konstatovali da je zastoj BiH u procesu integracije u EU i NATO zabrinjavajući i složili se da je potrebno u što skorijem roku postići dogovor o rešavanju pitanja vojne imovine, usvojiti Zakon o državnoj pomoći i Zakon o popisu stanovništva u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Među temama razgovora bila je i situacija na Bliskom istoku, pri čemu su se složii da se dugotrajni mir u tom regionu može postići samo dogovorom zainteresovanih strana, baziranom na konceptu dve države koje egzistiraju u miru i sigurnosti, prenela je Fena.

Izetbegović je ponovio da podržava zahtev Palestine za prijem u punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama upravo zato što smatra da je on izraz legitimne aspiracije palestinskog naroda i da, kao takav, daje snažan impuls nastavku mirovnog procesa.

Riker je tokom posete Sarajevu razgovarao i s predsednikom Federacije BiH Živkom Budimirom, predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem i visokim predstavnikom međunarodne zajednice Valentinom Inckom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: