Petak, 12.08.2011.

15:26

SZO: Somaliji preti kolera

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da Somaliji, teško pogođenoj sušom i glađu, preti epidemija kolere zbog prljave vode.

Izvor: Beta

Default images

"Kod kolere je svako pod rizikom, ali uslovi u Mogadišu su sada povoljni za prenošenje bolesti", ocenio je portparol SZO Tarik Jašarević.

Savetnik SZO za javno zdravlje Mišel Jao rekao je novinarima u Ženevi da je organizacija zabrinuta zbog zabeleženog povećanja broja slučajeva kolere, kao i zbog toga što veliki broj interno raseljenih i migracije dodatno povećavaju rizik.

Prema podacima SZO, od početka godine u jednoj bolnici u Mogadišu registrovana su 4.272 slučaja akutne dijareje, od kojih 181 sa smrtnim ishodom. To je tri puta više nego prošle godine, a polovina žrtava su bila deca mlađa od dve godine.

Somalija je jedna od zemalja Roga Afrike najteže pogođenih sušom i glađu ovog leta.

Prema procenama Ujedinjenih nacija, u Somaliji, Etiopiji, Ugandi, Keniji, Sudanu je oko 12 miliona ljudi pogođeno sušom i glađu.

UN ocenjuju da je za okončanje dramatične situacije neophodno prikupiti 2,4 milijarde dolara.

Ali prema nedavnim izveštajima UN, samo 48 odsto te sume prikupljeno je do sada i stiglo do onih kojima je humanitarna pomoć potrebna.

Portparolka Ureda UN za koordinaciju humanitarnih aktivnosti Elizabet Bajrs rekla je da će polovina od 4,56 miliona Etiopljana kojima je potrebna pomoć u hrani primiti smanjene obroke zbog nedostatka sredstava.

"Zbog nedovoljnih sredstava i teškoća u distribuciji, ta sledovanja biće nekompletna", rekla je Bajrsova dodavši da je za pokrivanje potrebno još 18 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: