Utorak, 17.11.2009.

22:08

Optužnica protiv bivšeg SS oficira

Otkriven bivši pripadnik nemačkih SS jedinica za kojeg se sumnja da je odgovoran za ubistvo 58 jevrejskih radnika u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Beta

Default images

Tužilaštvo u Nemačkoj podiglo je optužnicu protiv Adolfa Stormsa (90) koji se sumnjiči da je u austrijskom selu Dojč Šicen, krajem Drugog svetskog rata, ubio 58 Jevreja iz Mađarske, javili su svetski mediji. Storms je bio pripadnik Pete SS "Pancer" divizije, poznate i kao "Viking".

Nemačko državno tužilaštvo ne navodi puno ime Stormsa, već samo da je reč o penzioneru iz Duizburga, Adolfu S. Do njegovog imena međutim, uspeli su da dođu strani mediji.

U tužilaštvu navode da je osumnjičeni 29. marta 1945. godine doveo najmanje 57 jevrejskih radnika do šume kod Dojč Šicena, na istoku Austrije, i prisilio ih da kleknu pored iskopanih grobova.

"Optuženi i drugi pripadnici SS-a su zatim svirepo pucali u leđa jevrejskim radnicima", rekao je portparol tužilaštva.

Storms se takođe tereti da je istog ili narednog dana pucao i ubio još jednog Jevrejina, koji nije mogao da izdrži naporan prisilni marš.

Strani mediji navode da je tužilaštvo u Nemačkoj počelo prošle godine da istražuje Stormsa, pošto je student Andreas Forste iz Beča slučajno došao do njegovog imena istražujući masakr nad Jevrejima na istoku Austrije.

Forster je o tome obavestio svog profesora Valtera Manošeka, koji je potom otišao u Duizburg i uspeo da nađe adresu Stormsa u imeniku. Manošek je u više navrata prošle godine razgovarao sa Stormsom, ukupno 12 sati.

U tim razgovorima Storms je uporno tvrdio da se ne seća nikakvih ubistava u Austriji. Profesor i student su, međutim, o svemu obavestili nemačke vlasti.

Sud u Duizburgu, gde trenutno živi Storms, sada treba da odluči da li ima dovoljno dokaza za početak suđenja.

Storms ima dve sedmice da uloži žalbu ili iznese svoje dokaze da nije umešan u ubistva.

Ime Storms se ne pominje u spisima centra "Simon Vizental", ali je direktor tog centra Efraim Zurof izjavio da je veoma ohrabren otkrićem i da to jasno pokazuje da se ne može izbeći odgovornost za zločine počinjene u Drugom svetskom ratu.

Storms je kratko posle rata bio američki zarobljenik, a oslobođen je 1946. godine. Do penzionisanja je radio kao otpravnik na železničkoj stanici.

Posmrtni ostaci ubijenih Jevreja u Dojč Šicenu pronađeni su tek 1995. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: