Subota, 18.07.2009.

12:52

Bombardovanje talibanskih skrovišta

Pakistanski ratni avioni bombardovali su rano jutros skrovište talibana na severozapadu zemlje, saopštili su zvaničnici iz obaveštajnih službi.

Izvor: Beta

Default images

U bombardovanju je ubijeno devet saradnika vođe pakistanskih talibana Bajtulaha Mehsuda, naveli su isti izvori. Ratni avioni su rano jutros uništili skrovišta Mehsudovog zamenika Hakima Ulaha u oblasti Orkazaj, koja je deo plemenskog pojasa u Pakistanu gde vlada bezakonje. Izvori iz obaveštajnih službi ne znaju da li je Ulah bio tamo u trenutku bombardovanja.

Pakistanska vojska u poslednjih nekoliko meseci ima za metu Mehsuda i njegovu mrežu ekstremista koji se nalaze u plemenskim delovima Pakistana duž granice sa Avganistanom.

Mehsud je optužen da je organizovao ubistvo bivše pakistanske premijerke Benazir Buto 2007. godine i da je iza serije samoubilačkih napada u poslednjih nekoliko meseci u zemlji u kojima je poginulo više od 100 ljudi.

Ovaj napad se dogodio dan pošto su američke rakete koje su ispaljene iz bespilotnih letelica gađale susednu plemensku oblast i ubile pet ektremista.

Prošle godine SAD su izvele desetine raketnih napada na severozapadni Pakistan, gde se veruje da se skrivaju vođe talibana i Al Kaide, ali Vašington zvanično retko priznaje da su SAD organizovale napade.

SAD želi da tu oblast očisti od uporišta ekstremista koji iz Pakistana napadaju američke i snage NATO-a u susednom Avganistanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: