Petak, 06.03.2009.

15:12

SAD: Prilika za “zelenu“ ekonomiju

Američka državna sekretarka Hilari Klinton ocenila je da je ekonomska kriza prilika da se ekonomije država obnove po "zelenijem", energetski efikasnijem modelu.

Izvor: Tanjug

Default images

U govoru u Evropskom parlamentu, ona je ocenila da je globalna kriza prilika za polazak ispočetka. "Ne traćite krizu, kada ona može imati veoma pozitivan uticaj na klimatske promene i energetsku bezbednost", rekla je Klinton.

Rojters podseća da Evropa vidi SAD kao ključnog saveznika u globalnim pregovorima o klimatskim promenama, zakazanim za decembar u Kopenhagenu, pošto novi predsednik Barak Obama o tome ima potpuno različite stavove od njegovog prethodnika Džordža Buša.

Obama smatra da je to pitanje sa kojim se hitno treba uhvatiti u koštac.

EU je već obnarodovala planove da emisiju ugljendioksida u sledećoj deceniji smanji za petinu ispod nivoa iz 1990. godine, dok je Obama predložio što hitnije i sveobuhvatnije prelaženje na obnovljivu energiju.

Pitanje je, međutim, da li će mnoge zemlje, ophrvane teškom krizom, biti u mogućnosti da obezbede stotine milijardi dolara potrebnih za finansiranje tog preokreta.

"Svakako da su SAD do sada nemarno pristupale ovom problemu", rekla je Klintonova, koja boravi u prvoj poseti Evropi u funkciji državnog sekretara, i dodala da je "ovo pogodno vreme da se demonstrira volja da se sa njim suoči".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: