Sreda, 14.02.2007.

17:11

EP: Države sarađivale s CIA

Evropski parlament odobrio izveštaj koji optužuje neke evropske zemlje da su sarađivale s CIA tokom transfera optuženih.

Izvor: Beta

Default images

Velika Britanija, Nemačka, Italija i druge evropske države su pod sumnjama da su sarađivale s CIA prilikom prevoženja optuženih za terorizam, što se po EU standardima smatra kršenjem ljudskih prava.

Izveštaj, kojim je zaključena jednogodišnja istraga o aktivnostima CIA u Evropi, ne daje direktne dokaze da je američka obaveštajna agencija organizovala tajne zatvore u Evropi, što je bio povod za započinjanje istrage, ali je optužio neke vlade za saučestvovanje u sprovođenju tajnih programa obaveštajne agencije SAD.

Izveštaj je odobren s manjom podrškom nego što se očekivalo. Za izveštaj je glasalo 382 evropskih parlamentaraca, dok je bilo 256 protiv i 74 uzdržanih. Poslanici su se tokom rasprave sukobili oko tona i sadržaja izveštaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: