Petak, 16.09.2022.

17:23

Spremni

Nemačka od 1. oktobra primenjuje novi zakon o zaštiti od infektivnih bolesti.

Izvor: DPA

Spremni
EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

I to sa već poznatim merama protiv pandemije i većinom nadležnosti za njihovu primenu u rukama pokrajinskih vlasti.

Zakon može da stupi na snagu nakon što ga je dom pokrajina nacionalnog parlamenta, Bundesrat, odobrio u petak. Bundestag je predlog zakona usvojio prošle nedelje.

Sada je Nemačka "dobro pripremljena" za eventualni novi nalet koronavirusa, ocenio je ministar zdravstva Karl Lauterbah (Lauterbach). Maske FFP2 ostaju obavezne u klinikama, staračkim domovima i lekarskim ordinacijama u celoj Nemačkoj, kao i u mešugradskim i međunarodnim vozovima. Deca od šest do 13 godina moći će da nose i lakšu hiruršku masku. Otpala je obaveza maskiranja u avionima. Ulaz u staračke domove i klinike ostaje uslovljen negativnim testom.

Vlasti, prema potrebi, mogu da narede obevzno stavljanje maske u lokalnim vozovima i autobusima, kao i u zatvorenim prostorima poput prodavnica, restorana i sala za događaje kulture i zabave.

Pokrajine same odlučuju hoće li, odnosno u kom obimu propisati obaveznu masku. Pritom, negativn test na koronavirus ljude oslobađa obaveze da stave masku u nekim slučajevima, na primer u restoranu.

U školama i vrtićima testovi ostaju obavezni, dok pokrajinske vlasti obavezu maskiranja mogu da nametnu učenicima od petog razreda naviše. Zakon pokrajinama ostavlja pravo da, u slučaju pogoršanog epidemiološkog stanja, zaoštre propise o maskiranju i distanci.

Vlasti u celojh Nemačkoj nastavljaju sa kampanjom vakcinacije, a uskoro počinju i info-kampanju o novoj vakcini, skrojenoj specifično za omikron. Konačno, nova pravila treba da stvore ažurniju i detaljniju sliku o popunjenosti bolnica, vakcinaciji i terapiji za obolele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: