Petak, 23.07.2021.

23:32

Novi sukob?

Turska je odbacila osudu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o podeli Kipra.

Izvor: index.hr

Novi sukob?
EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Kao i njegove planove da ponovo otvori obalni grad ispražnjen od svojih prvobitnih kiparskih Grka.

"Odbacujemo deklaraciju Saveta bezbednosti UN u vezi plana ponovnog otvaranja letovališta Varoša, kao i izjave raznih zemalja koje se temelje na neopravdanim zahtevima koji su u skladu sa stvarnošću na ostrvu", poručilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju i dodalo da više desetina godina napora nije omogućilo postizanje federalnog statusa ostrva Kipra zbog "nepopustljivog stajališta kiparsko-grčke administracije".

To sredozemno ostrvo je podeljeno od 1974. između Republike Kipra, članice Evropske unije, na jugu ostva i Turske Republike Severni Kipar (RTCN), samoproglašene 1983., koju priznaje jedino Turska.

Savet bezbednosti UN-a u petak je jednoglasno prihvatilo deklaraciju o rešenju Kiparskog sukoba "temeljenu na federaciji dve jednake političke zajednice i zone", izrekom osudivši "jednostrane akcije turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Članovi Saveta "osuđuju najavu turskog predsednika i čelnika kiparskih Turaka od 20. jula 2021. o novom otvaranju dela zatvorene zone Varoše".

Savet bezbednosti duboko žali zbog tih jednostranih akcija koje su protivne prethodnim rezolucijama i izjavama, dodaje se.

Traže da se odmah povuče ta mera otvaranja, kao i "sve promene izvedene u Varoši od oktobra 2020."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: