Subota, 23.02.2019.

09:34

CIA: Plan za sporazum SAD i Severne Koreje

Za SAD početak na putu ka denuklearizaciji Severne Koreje jeste potpuna obustava severnokorejskih testova nuklearnog oružja i balističkih raketa.

Izvor: Tanjug

CIA: Plan za sporazum SAD i Severne Koreje
Foto: Gettyimages/Alex Wong

To je izjavio doskorašnji visoki zvaničnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) za korejsko pitanje Endru Kim.

Uoči najavljenog novog susreta predsednika dve zemlje Donalda Trampa i Kim Džong-una krajem ovog meseca u Vijetnamu, Kim, koji je do penzionisanja u decembru bio šef Cijinog odeljenja za Koreju, izneo je u petak na predavanju na Univerzitetu Stanford plan za postizanje cilja SAD o konačnoj, potpuno verifikovanoj denuklearizaciji Severne Koreje (FFVD).

Kako prenosi agencija Jonhap, on je rekao da je sledeći korak inspekcija međunarodnih stručnjaka severnokorejskih nuklearnih i raketnih postrojenja.

"Pjongjang mora da saopšti gde se nalaze postrojenja, da u određenom roku potpuno uništi sisteme za lansiranje nuklearnog oružja, kao i da preda sveobuhvatne podatke o svom nuklearnom, raketnom, hemijskom i biološkom programu", rekao je Kim, koji je bio ključni američki pregovarač u pripremama prvog samita Tramp-Kim.

On je dodao da je poslednji korak da se Severne Koreja sporazumu o neširenju nuklearnog oružja (NPT) iz koga je istupila 2003. godine, što bi omogućilo potpunu potvrdu i verifikaciju poštovanja dogovorenih odredbi.

U zamenu za potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva, Tramp je na samitu u junu prošle godine obećao bezbednosne grarancije i izgradnju novih odnosa između dve zemlje.

S druge strane, Severna Koreja traži ukidanje svih sankcija UN, kao i nastavak realizacije međukorejskih projekata. Pjongjang takođe traži i zvanično okončanje Korejskog rata (1950-53).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: