Nedelja, 26.06.2016.

13:01

Vatikan demantuje "krstaški duh" pape Franje

Papa Franja nije pod uticajem "krstaškog duha" niti je govorio protiv Turske pominjući masakr nad Jermenima u vreme Otomanskog carstva, navode iz Vatikana.

Izvor: Beta/AFP

Vatikan demantuje
Foto: Beta, AP

"Ako neko sluša papu, uvideće da ne postoji ništa u njegovim rečima što bi podsećalo na duh krstaškog rata. Njegova volja je izgradnja mostova usred raznih zidova. Njegova stvarna namera jeste izgradnja temelja za mir i pomirenje", izjavio je novinarima u Jerevanu portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Prema njegovim rečima, Franja se moli za "pomirenje svih" i nije izgovorio nijednu reč protiv Turske.

Potpredsednik turske vlade Nuretin Čanlikli žestoko je reagovao što je papa tokom posete Jermeniji upotrebio reč "genocid" za pogrom nad Jermenima u vreme Otomanskog carstva.

"Ta izjava je žalosna i nije u skladu sa stvarnošću. Moguće je uočiti sva obeležja i karakteristike krstaškog mentaliteta u papinim aktivnostima", rekao je turski zvaničnik.

Papa Franja je u petak osudio genocid nad Jermenima 1915/1916. u vreme Otomanskog carstva. Ta reč nije se nalazila u papinom ranije podeljenom govoru.

On ju je jednom ranije upotrebio i to kada je govorio o tom masakru u Vatikanu u aprilu 2015, što je naišlo na negodovanje Ankare koja ne priznaje da je masovan pogrom nad Jermenima u Otomanskom carstvu bio genocid.

Turska nema diplomatske odnose s Jermenijom zbog različitog tumačenja tog događaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: