Petak, 18.03.2016.

18:31

Davutoglu: Istorijski dan za EU i Tursku

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da je dan u kojem su Evropska unija i Turska postigle dogovor o obuzdavanju priliva migranata u Evropu - istorijski.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP

"Ovo je istorijski dan, zato što smo postigli veoma važan dogovor Turske i EU", rekao je on na konferenciji za novinare nakon samita u Briselu.

"Danas smo shvatili da Turska i EU imaju istu sudbinu, iste probleme i istu budućnost", istakao je Davutoglu.

Prema dogovoru, svi budući migranti koji nelegalno stignu u Grčku biće vraćeni u Tursku, a EU će primiti po jednog Sirijca sa turske teritorije u zamenu za svakog sirijskog izbeglicu koji iz Grčke bude vraćen u Tursku, podseća AFP.

Dogovoreno je i da Turska ubrza pristupne pregovore sa EU, da za pomoć u zbrinjavanju izbeglica dobije šest milijardi evra, kao i viznu liberalizaciju od juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: