Subota, 01.08.2015.

13:00

Povećan broj pogubljenja u svetu 2014.

Broj ljudi osuđenih na smrtnu kaznu i potom pobugljenih u svetu povećao se 2014. godine kada su ubijene 3.576 osobe a godinu dana ranije 3.511.

Izvor: Beta/AFP

Default images
Foto: Thinkstock

To je saopštilo udruženje koje se bori protiv primene najstrože kazne širom sveta.

U najnovijem izveštaju udruženja "Nessuno tochi Caino" (Ne dirajmo Kaina), 22 zemlje su primenile smrtnu kaznu 2014. godine, odnosno isti broj država kao i 2013.

Kina je i dalje prva zemlja s najviše pogubljenja, 2.400, što je 67 odsto od ukupne egzekucije u svetu. Slede Iran sa oko 800 pogubljenja i Saudijska Arabija sa oko 88 ubijenih osoba.

Udruženje je navelo da namerno koristi termin "najmanje" u određivanju broja pogubljenih pošto neke zemlje to zvanično ne saopštavaju, kao Kina koja to smatra državnom tajnom.

Udruženje je dodalo da je Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, bio najaktivniji u borbi protiv smrtne kazne, zbog čega je dobitnik nagrade "Abolicionista godine".

Papa je u martu ove godine rekao da ništa ne može da opravda primenu smrtne kazne i da ne postoji "human način" sprovođenja takve kazne.

Papa je ponovio protivljenje crkve smrtnoj kazni u pismu Međunarodnoj komisiji protiv najstrože kazne, nezavisne grupe koju čine bivši državni zvaničnici i pravnici.

Nagradu "Abolicioniste godine" ranijih godina su dobili predsednik Senegala Abdučlaj Vad i meksički predsednik Visente Foks kao i druge poznate ličnosti iz političke scene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: