Petak, 03.07.2015.

12:18

Kirbi: Nadam se rezoluciji prihvatljivoj za Srbiju

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izrazio je nadu da će se doći do rezolucije o Srebrenici koja bi bila prihvatljiva i za Srbiju.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug/Arhiva

"Zato imamo predlog rezolucije broj četiri, ko zna, možda bude i peta ili šesta verzija", rekao je Kirbi Tanjugu.

Kirbi je podsetio da je Haški tribunal okarakterisao događaj u Srebrenici kao genocid i da je njegova vlada tu odluku podržala, ali je istakao da je žrtava bilo svuda u regionu i da su stradali i Srbi i Hrvati i muslimani.

Ideja je, navodi Kirbi, da pokušamo da razumemo šta se desilo u prošlosti, da je bilo dosta žrtava, kao i da se nastavi proces pomirenja.

"Ideja je da prihvatimo prošlost i izvučemo pouke, jer niko ne želi da se takve stvari ponove", rekao je američki ambasador.

Navodeći da je bilo promena u predlogu rezolucije, ambasador je rekao da su, između ostalog, ublažene formulacije o silovanju dečaka.

Kirbi je istakao da međunarodna zajednica "mora da se kloni prebrojavanja".

"Srebrenica je bila specifična, ali bilo je i Srba koji su ubijeni u istoj oblasti. Zato treba da nastavimo proces pomirenja, ali i da razumemo da je Srebrenica bila užasan događaj", rekao je Kirbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: