Kertesu osam godina zatvora

Bivši direktor Savezne uprave Carina Mihalj Kertes osuđen je na osam godina zatvora zbog iznošenja novca na Kipar i finansiranja SPS-a i DB-a novcem Carine.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 27.12.2010.

08:36

Default images

Kertes je osuđen na 8 godina zatvora zbog krađe para Carine tokom 90-ih, ali u ovu kaznu uračunato je i godinu i po koje je dobio za zločin na Ibarskoj magistrali.

Međutim, sud nije osudio Kertesa za zločinačko udruživanje, pa je izostalo utvrđivanje odgovornosti Slobodana Miloševića za organizaciju krađe državnog novca.

Mihalj Kertes je zloupotrebljavao službeni položaj direktora Savezne uprave carina tokom vladavine Slobodana Miloševića devedesetih godina, utvrdio je Specijalni sud.

Na kiparske banke, po Miloševićevom odobrenju, izneo je ukupno 38 miliona tadašnjih nemačkih maraka, dok je iz Carine u gotovini izvukao znatno veće sume: skoro 116 miliona maraka, skoro 3 miliona dolara i blizu 830 miliona dinara.

Taj novac otišao je uglavnom na finansiranje Socijalističke partije Srbije i finansiranje njenih predizbornih mitinga devedesetih.

Međutim, Kertesov branilac Predrag Milovančević kaže da je njegov branjenik ponosan na "sve što je uradio za Srbiju".

“Niije ovo težak dan samo za gospodina Kertesa. On je ponosan za sve što je uradio za Jugoslaviju i Srbiju u uslovima strašnih sankcija", rekao je Milovančević.

"On je ponosan i toga se neće odreći. Ovo je težak dan za njega, ali tužan dan za Srbiju. Ovakvom odlukom, osuđujućom odlukom, retroaktivnom primenom zakona, zgažen je ustavni poredak Srbije“, smatra on.

Mihalj Kertes ima pravo da na presudu uloži žalbu Aplelacionom sudu u roku od 15 dana od prijema presude.

"Bez dokaza o zločinačkom udruživanju"

Sud je utvrdio da je Kertes odgovoran samo za zloupotrebu službenog položaja, ali ne i za zločinačko udruživanje. Tako, uprkos nekim očekivanjima, sud nije utvrdio odgovornost Slobodana Miloševića za organizaciju krađe para tokom devedesetih godina.

"Kertes je kao direktor Savezne uprave carina postupao po nalogu Slobodana Miloševića i naneo štetu budžetu SRJ tako što novac Carine naplaćen na carinarnicama nije prebacivao u budžet, nego na račune Beobanke i preduzeća koje je osnovala ta banka, a novac Carine davao je i pravnim i fizičkim licima", rekla je sudija Nada Zec u obrazloženju presude.

Kako je navela, Kertes nije osuđen za zločinačko udruživanje jer je sud utvrdio da nema nijednog dokaza da je Slobodan Milošević organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi bili Jovan Zebić, Nikola Šainović i Mihalj Kertes.

"Tužilaštvo nije priložilo nijedan dokaz za zločinačko udruživanje", kazala je sudija Nada Zec.

"Nema nijednog dokaza da je Milošević organizovao kriminalnu grupu da bi sebi, Kertesu, Šainoviću i Zebiću pribavio imovinsku korist. Sud je to zaključio na osnovu izveštaja bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte gde je navedeno da oni, kao ni članovi njihovih porodica, nemaju bankovne račune u 184 banke u svetu", navela je sudija.

Samim tim, teorija o organizaciji kriminalne grupe radi sticanja novčanih dobara pada u vodu.

Inače, postupak protiv Miloševića i Zebića je obustavljen, jer su preminuli, a protiv Šainovića je razdvojen, jer mu se sudi u Haškom tribunalu.

Tokom ovog suđenja, koje je počelo pre gotovo tri godne, svedočili su bivši najviši funkcioneri SRJ - od tadašnjeg predsednika Savezne vlade Radoja Kontića do ondašnjeg predsednika Crne Gore Momira Bulatovića.

Kertes već izdržava kaznu od godinu i po dana zatvora na koju je osuđen zbog umešanosti u ubistvo četiri funkcionera Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine.

Podsetimo, navode optužnice tužilaštva otkrila je ekipa emisije "Insajder" 2007, u kojoj su izneseni dokazi o zločinačkom udruživanju predstavnika tadašnje vlasti ali i sadašnjih biznismena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: