"Nedovoljno se uviđa vrednost Univerziteta u Beogradu"

U javnosti se, nažalost, nedovoljno uviđa sva vrednost uspeha Univerziteta u Beogradu koji se na Šangajskoj listi nalazi između 300. i 400. mesta među najboljim svetskim univerzitetima, možda i zbog opšte situacije u medijima gde "tabloidni" sadržaji sve više potiskuju bavljenje ozbiljnim temama.

Info

Izvor: Nedeljnik

Četvrtak, 29.10.2015.

13:21

Default images
Tanjug

Ipak, još više zabrinjava što ni država nije na pravi način prepoznala specifičnost visokog obrazovanja, već ga šablonski svrstava u javni sektor donoseći zakonska rešenja koja će po svoj prilici drastično pogoršati uslove rada na državnim univerzitetima u Srbiji i ugroziti postignute rezultate BU, naše sigurno najprestižnije visokoškolske ustanove

Ovo je ključna poruka koju je u intervjuu u novom broju Nedeljnika ispričao Vladimir Bumbaširević, rektor Beogradskog univerziteta.

Bumbaširević je tako, posle predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimira Kostića, takođe u Nedeljniku ustao protiv stanja u društvu i pozvao političku i društvenu elitu da ne zapostavlja intelektualce.

"Na ličnostima koje rukovode državom je da nađu načina da uvaže mišljenje vodećih intelektualaca i pronađu institucionalne mehanizme putem kojih bi ono moglo da ima pozitivan uticaj na odluke koje su sudbonosne po čitavo društvo, a posebno po strategiju razvoja nauke i obrazovanja", ukazao je Bumbaširević u intervjuu Nedeljniku.

On je podsetio da školstvo deli sudbinu čitavog društva, pre svega usled nedostatka finansijskih sredstava.

"Dok je kvalitet nastave u mnogim osnovnim i srednjim školama drastično opao, jedna od svetlih tačaka je Matematička gimnazija u Beogradu; ona već decenijama uspešno obrazuje srednjoškolce koji postižu zapažene rezultate na svetskim takmičenjima, a priličan broj njih nastavlja školovanje na najprestižnijim univerzitetima u svetu. Vrlo je značajno što u svakoj generaciji studenata našeg univerziteta ima mnogo izuzetno talentovanih i motivisanih mladih ljudi koji u roku i sa odličnim uspehom završavaju studije", rekao je Bumbaširević.

Rektor Bumbaširević osvrnuo se i na istraživanje "Univeristas 21", grupe univerziteta iz različitih delova sveta sa sedištem u Melburnu, gde he na osnovu uspešnosti visokog obrazovanja, najviše zahvaljujući rezultatima BU, Srbija je na 37. mestu u svetu.

"Kad se rezultati ovog istraživanja upare sa bruto domaćim proizvodom, Srbija na toj listi čak zauzima prvo mesto! Ovaj podatak rečito svedoči da su i relativno mala sredstva uložena u visoko obrazovanje iskorišćena na najbolji mogući način", ocenio je Bumbaširević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: