Napad na Siriju i pouke sa Balkana

Bivši član pregovaračke ''trojke'' o Kosovu Volfgang Išinger piše da protivnici napada na Siriju zaboravlljaju na pouke iz jugoslovenskih ratova o tome da su, mira radi, pod određenim uslovima potrebna vojna sredstava i ukazuje da u Siriji više toga stoji ''u igri'' nego što je bilo na Balkanu.

Info

Izvor: B92

Sreda, 28.08.2013.

14:43

Default images

Posle desetine mrtvih i puno meseci otezanja Zapada ''despot je otišao korak predalje i taj korak dozvoljava da medjunarodna zajednica više ne gleda u stranu'', piše Išinger u autorskom prilogu za časopis ''Internacionalna politika'', čiji je deo danas objavio ''Zidojče cajtung'' i ukazuje da su se kao pogrešne kalkulacije pokazale procene da su troškovi nečinjenja manji od potencijalniih troškova napada.

Ukazujući na potrebu opreza, kada je reč o tome u kojim slučajevima je potrebna vojna intervenija, Išinger piše da se ne treba zaboraviti pouka iz devedesetih godina prošlog veka, iz balkanskih ratova.

''Pod odredjenim okolnostima je upotreba vojnih sredstava nužna da bi se isililo rešenje kroz pregovore, a time i mir. Situaicja i razvoj konflikta u Siriji u svakom slučaju podseća više na Bosnu i kosovsku intervenciju, nego na Irak ili Avganistan'', poručio je Išinger protivnicima intervencije u Siriji, koji kao razlog za odustajanje od intervencije protiv vlade u Damasku, navode rat u Iraku i Avganistanu.

On je napisao da u Siriji stoji u ''igri'' više, nego devedesetih godina na Balkanu.

Išinger piše da je požar, na koji upozoravaju nemački protivnici intervencije u Siriji, već postao realnost na ''osnovu našeg nečinjenja''.

''Sirija je podeljena zemlja sa hemijskim naoružanjem u srcu jednog regiona, koji je u svetu najmanje stabilan'', objašnjava Išinger, navodeći da je to sada postalo mesto skupljanja džihadista iz celog sveta.

Išinger piše da je Dejtonski sporazum, koji je 1995. okončao rat u Bosni, bio moguć, jer su Slobodan Milošević i bosanski Srbi, povodom novih realnosti, odjednom, ipak, razvili interes za rešenje putem pregovora.

On navodi da je rezultat pregovora u Dejtonu, koji je uprkos svih slabosti mogao da pokaže Bosni i Hercegovini put u budućenost bez rata, bio moguć najpre preko pretnji i ograničenog oružanog angažmana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: