Opasne petarde bez atesta

Info

Izvor: B92

Utorak, 30.12.2003.

13:11

Default images

Novogodišnja noć je za mnoge prilika da sebi daju oduška, nekada i suviše, kako bi u toj najluđoj noći zaboravili "na sve". Veselje se, međutim, u toj euforiji i često pod uticajem alkohola, lako pretvori u noćnu moru, tako da se umesto najsrećnije, ova noć završi s kobnim posledicama. Zbog petardi, bombica, raketa i drugih pirotehničkih sredstava, čija je upotreba tokom novogodišnjih praznika postala nezaobilazna, mnogi završe u Urgentnom centru, ili u bolnici za lečenje opekotina.

Petarde su možda i najmasovnije korišćeno sredstvo za pravljenje novogodišnjeg štimunga, a najpopularnije su među mališanima. A upravo za njih, ako s ovim sredstvima postupaju neoprezno, mogu da budu i te kako opasne, jer najviše povređenih ima upravo među decom.

- U noći između 31. decembra i 1. januara građani nam se najčešće obraćaju sa opekotinama prvog i drugog stepena. Kada petarda eksplodira u nečijoj neposrednoj blizini, prvo se pojavi otok i bol, a zatim i crvenilo, temperatura i smanjena funkcija povređenog dela tela - kaže Vesna Nikolić, načelnik Polikliničke službe Zavoda za kožne i venerične bolesti.

Prema njenim rečima, u slučaju povrede opečeno mesto treba oprati hladnom vodom ili nekim hemijskim sredstvom, kako bi se skinulo crnilo koje nastaje zbog baruta. Ranu zatim treba namazati mastima kao što su "jomelop" ili "jekoderm".

Ovo su, međutim, lakši oblici povreda, jer upotreba pirotehničkih sredstava može izazvati i teže telesne povrede, sa invaliditetom i trajno oštećenje vida.

Iako je u vreme stare Jugoslavije njihova upotreba bila zakonom strogo zabranjena, prodaja petardi je legalizovana već nekoliko godina.
Nataša Nenadić, inspektor pri protivpožarnoj policiji, kaže da uvoznici petardi moraju da poseduju specijalnu dozvolu i atest, koji se izdaju na osnovu kvaliteta, a da tek potom Ministarstvo za ekonomske odnose izdaje dozvolu za uvoz.

- Petarde spadaju u drugu klasu eksplozivnih naprava, što znači da je njihov uvoz dozvoljen. Prodaju uglavnom obavljaju prodavnice lovačke opreme i municije ili preduzeća koja poseduju specijalnu dozvolu za to - kaže gospođa Nenadić.

Nezaobilazno mesto u priči o petardama i prva asocijacija na pomen ovih malih mini-bombi je podzemni prolaz na Zelenom vencu u Beogradu. Početkom svakog decembra, na ovom mestu pojavljuju se preprodavci koji nude petarde po ceni koja je poslednjih godina sve niža i pristupačnija, ali na nesreću dostupna i najmlađima.

Oni, naime, predstavljaju veliku konkurenciju specijalizovanim radnjama. Primera radi, kutija od 100 petardi na Zelenom vencu košta oko 170 dinara, dok ista roba u prodavnici municije "Arsenal" u Ulici majke Jevrosime, košta 470 dinara, gotovo tri puta skuplje. Ovlašćenim prodavcima ostaje samo da se nadaju uvođenju reda u ovoj branši. Kako je cena "divljaka" veoma pristupačna, masovno korišćenje povećava procenat povreda. Iz tih razloga, prodavci preporučuju da petardu treba uvek držati za kraj i podalje od glave.

Iako naizgled deluju bezazleno, male zelene petarde, u obliku skraćene olovke, mogu biti i te kako opasne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: