Petak, 29.09.2023.

13:57

Radoičić podneo ostavku; "Neka svima bude jasno, nismo teroristi"; "Lično sam obavio sve pripreme" VIDEO

Advokat Goran Petronijević kao punomoćnik Milana Radoičića obratio se medijima, pročitavši pismo potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Izvor: B92

Radoičić podneo ostavku;
Foto: Milos Tesic/ATAImages

Prethodno su mediji preneli da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio za špansku nacionalnu TV da je Radoičić podneo ostavku na funkciju potpredsednika Srpske liste.

Petronijević je rekao da će pročitati pismo koje mu je njegov punomoćnik Radojičić dao, u celosti.

"Obaveštavam celokupnu javnost da sam zajedno sa mojim sunarodnicima sa severa KiM dana 24.9.2023. godine došao na sever KiM u predelu sela Banjska. Razlog našeg vraćanja je bio da ohrabrimo srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru Kurtijevog režima, zaštiti našeg naroda koji je tom teroru svakodnevno izložen I stvaranju uslova za ostvarenje sna o slobodi mog naroda na severu KiM”, stoji na početku obraćanja Radoičića.

"Obaveštavam sve progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do mnogobrojnih inostranh pomagača da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu našeg naroda od okupatora, a ovaj moj čin nije imao nikakav drugi karakter niti nameru i nema nikakve veze s mojim ranijim političkim angažmanom", naveo je advokat reči Radoičića.

"O ovome nisam obaveštavao nikoga iz struktura vlasti Republike Srbije niti iz lokalnih političkih struktura sa severa KiM, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo već do tada imali različite stavove po pitanju dosadašnjih metoda otpora Kurtijevom teroru", ističe se dalje u pismu.

Radojičić je napisao i da je bezbroj puta pokušano na miran način da se smiri situacija što je druga strana shvatala kao slabost i da se teror samo nastavio i sve metode otpora koje su do sada postojale nisu dovele do napretka.

"Zbog toga sam se odlučio na ovaj čin, srpski narod se proganja kako bi se KiM očistila od Srba. Zato smo bili primorani da pružimo podršku srpkom narodu. Želimo i da skrenemo pažnju međunarodnoj zajednici da Srbi više neće trpeti teror", napisano je dalje.

Radojičić je objasnio da je kosovski policajac stradao slučajno, a njegov advokat je potom objasnio da je stradao od eksplozivne naprave koja nije bila namenjena njemu.

"Mi nismo nikakvi teroristi već borci za slobodu naroda. Još jednom naglašavam da moj boravak na KiM 24. septembra nije imao nikakve veze za mojim prethodnim angažmanom", naveo je Radoičić i istakao da podnosi ostavku na funkciju u Srpskoj listi, kao i da je spreman da se odazove pozivima organa države Srbije.

Punomoćnik Radoičića, advokat Goran Petronijević izjavio je danas da smatra da nema potrebe njegovom štićeniku da nadležni organi postavljaju pitanja, ali ako ga budu zvali odazvaće se pozivu.

Petronijević međutim, odgovarajući na pitanja novinara, kaže da smatra da nema odgovornosti Radoičića. "Na severu borave specijalne jedinice tzv. kosovske policije koje nelegalno tamo borave, a u skladu sa rezolucijom 1244. A ako je neko nelegalno tamo to su oni kao i neke paravojne formacije. Mislim da na strani Radoičića nema odgovornosti, da li će to smatrati organi Srbije ostaje da se vidi. Oni su došli u svoju zemlju i u svoju kuću", rekao je Petronijević.

"Smatram da nema razloga da branim Radoičića, treba braniti srpski narod na KiM, jer nije jedan Milan Radoičić dole, mnogo Milana Radoičića ima tamo", zaključio je Petronijević.

Advokat: Nije povređen, a gde je ne mogu da kažem

FOTO TANJUG/ STR/ nr
Petronijević je takođe izjavio da ne može da daje nikakve sudove da li je snimak Radoičića na kom se on navodno nalazi u punoj ratnoj opremi u manastiru Banjska autentičan i dodao da nije istina da je bio na Vojno medicinskoj akademiji, jer nije povređen.

On je to odgovorio na pitanje da li je snimak koji su prikazale prištinske vlasti, a na kom se navodno vidi Radoičić u punoj ratnoj opremi autentičan i dodao da ne može da komentariše jer snimak nije ni video.

"Ne mogu da dajem nikakve sudove, snimak nisam video", rekao je on na konferenciji u Beogradu.

Petronijević je demantovao informacije da je Radoičić bio na VMA, jer, kako je rekao, nije bio povređen. Ponovio je da će se njegov klijent odazvati pozivu bilo kog organa Srbije, ukoliko ga bude bilo, a na pitanje novinara gde se on sada nalazi, nije dao odgovor.

Ne mogu da vam kažem, razumećete, zbog njegove bezbednosti, zaključio je Petronijević.

"Saznanja idu ka tome da su Srbi stradali na neregularan način"

FOTO TANJUG/ STR/ nr
Takođe odgovarajući na pitanja novinara, advokat je izjavio da za obdukciju ubijenih Srba na severu Kosova i Metohije nije bilo razumevanja, kao i da Euleksu nisu dozvolili da prisustvuju obdukciji stradalih.

"Neka saznanja idu ka tome da trojica nisu na regularan način stradala već da su nakon predaje streljani, a drugi da je ranjen pa overen. Tragovi toga mogu da se nađu sa dobrom analizom, ali prištinski organi to ne dozvoljavaju. To je jedna ozbiljna sumnja da se nešto ozbiljno tu krije. Moja sumnja može ići u tom pravcu", rekao je on.

Prema njegovim rečima, nastojaćemo da dođemo do istine. "Nedostatak istine i dovodi do sukoba, zato se vi mediji držite proverenih stvari", poručio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: