Utorak, 26.09.2023.

08:53

Desilo se ono na šta je Srbija upozoravala; "Posle svega što se desilo..."

Upozorenja da na KiM može doći do eskalacije nisu dala rezultat i sad imamo žrtve, kaže bivši diplomata Zoran Milivojević.

Izvor: RTS

Desilo se ono na šta je Srbija upozoravala;
Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Zapadni centri su naklonjeni prištinskoj strani, kontrolišu situaciju na terenu i tolerišu duge cevi, rekao je on za RTS i dodao da, posle svega što se desilo, statusno pitanje ne može biti tema ni za jednu stranu.

Nekadašnji diplomata je rekao i da se u Banjskoj na KiM dogodilo ono na šta se poslednjih šest meseci upozorava – da je situacija eskalirala i da može da dovede do žrtava.

"Sva ona upozorenja u nedostatku reakcije prema onome što je sprovela prištinska vlast na Severu nisu dala rezultat i sad imamo žrtve, i psihološku, i političku i svaku drugu blokadu", rekao je Milivojević.

Milivojević dodaje da se, na osnovu reakcija, vidi da su zapadni centri naklonjeni prištinskoj strani. Brisel i Vašington su mogli da pretpostave šta može da se desi, ali nije bilo političke volje da se to spreči, kaže Milivojević.

"Oni govore samo o poginulom policajcu", rekao je Milivojević i dodao da to treba osuditi, ali da niko ne pominje druge žrtve.

Ističe da reagovanje zapadnih centara moći postaje irelevantno, da oni kontrolišu situaciju na terenu, te da postoji i logistička podrška i podrška akcijama Prištine.

"Tolerišu se sve mere i akcije kosovskih snaga i duge cevi, dosta onoga što je jasno precizirano da je nemoguće i da ne sme da se dešava", rekao je Milivojević i dodao da to što su srpske opštine na Severu proglašene zonom antiterorističke akcije omogućava da se represija i dalje sprovodi.

Ističe da je sada najvažnije obezbediti mir, da sa kosvskom premijerom Aljbinom Kurtijem ne može da se razgovara o formiranju ZSO, te da je neophodno okretanje ka Rezoluciji 1233, kako bi se zaštitio srpski narod.

"U bilo kojoj vrsti delovanja na političkom i diplomatskom planu, statusno pitanje Kosova i Metohije za Beograd i za sve ostale koji imaju nameru da učestvuju ne može biti tema i sa te pozicije se više ne može razgovarati", rekao je Milivojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: