Biće Milo "počasni" i to do penzije

Doskorašnji predsednik Crne Gore Milo Đukanović primaće od narednog meseca oko 1.680 evra platu kao počasni šef države, pišu podgoričke Vijesti.

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Kako se navodi, on je to sam tražio, na šta ima pravo po Zakonu o predsedniku.

Kako je potvrđeno Vijestima, rešenje o naknadi potpisao je predsednik skupštinskog Administrativnog odbora Dragan Krapović, a Odbor bi odluku trebalo da konstatuje na nekoj narednoj sednici.

Đukanović, kako je propisano zakonom, imao pravo na 70 odsto zarade iz poslednjeg meseca pre prestanka funkcije, uz odgovarajuće usklađivanje. On će koristiti naknadu kao počasni predsednik države do penzije.

Počasnu titulu bivšeg predsednika Crne Gore, koju je do sada imao samo Filip Vujanović, doskorašnji šef države mogao bi koristiti u narednih pet godina što bi se gotovo poklopilo i sa njegovim odlaskom u starosnu penziju jer će u februaru 2028. godine napuniti 66 godina.

Đukanović će iskoristiti mogućnosti koje mu pripadaju po isteku funkcije, od počasnog naziva, do zarade, posebne kancelarije, administrativne podrške ali i zvaničnu policijsku pratnju.

Ta prava imaju predsednici Crne Gore koji su tu dužnost obavljali od obnove nezavisnosti Crne Gore (3. juna 2006. godine).

Đukanoviću je 20. maja istekao mandat predsednika Crne Gore, jer je izgubio na izborima od Jakova MIlatovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 69 idi na stranu