Ukrajinske ćelije za mučenje: Obračunavaju se sa ljudima zbog saradnje sa Rusima

Služba bezbednosti Ukrajine organizovala je u Hersonu ćelije za mučenje kako bi se obračunali sa ljudima koji su sarađivali sa ruskim vlastima.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/VALERI KVIT
EPA-EFE/VALERI KVIT

Kako prenosi Sputnjik, ćelije se nalaze u delovima grada koji su nadležnost Dnjeporvskog i Komsomoljskog odseka policije.

U tim ćelijama je bez ikakvog suđenja ubijeno više ljudi, rekao je za Sputnjik predstavnik ruskih bezbednosnih snaga pozivajući se na izvor u ukrajinskoj policiji.

Kako je naveo njihov sagovornik, mučenja vrše i strani plaćenici.

"U Dnjeprovskom odseku policije rade uglavnom Ukrajinci, a odeljenjem rukovodi Grigori Nevkritij, načelnik strateške obaveštajne službe pri MUP Herosna, njegov zamenik Aleksandar Privesa, ka i drugi", naveo je sagovornik agencije.

On ističe da je na tom mestu preminuo Vladimir Malina, koji je ostao u gradu a priveden je 5. aprila ove godine.

"On je zverski pretučen, a narednog dana je preminuo u ćeliji. Kako bi se sakrile činjenice o njegovoj pogibiji, druga dvojica privedenih zajedno s njim, zaposleni u ruskom humanitarnom centru, su mučeni i primorani da napišu da je Malina pušten na slobodu zajedno s njima", naveo je sagovornik.

U ćelijama je do smrti mučeno nekoliko ljudi, mada su oni zvanično proglašeni kao nestali.

Što se tiče drugog odeljenja MUP gde postoje ćelije za mučenje, o njemu se malo šta zna jer tamo su stranci i lokalce tamo ne puštaju.

"Tamo se mogao čuti engleski, poljski, gruzijski", rekao je sagovornik Sputnjika i dodao da pripadnike nacionalističkih ukrajinskih odreda koriste kao fizičku silu za obračun sa ljudima koji se ne sviđaju kijevskom režimu.

Koliko je poznato, tamo je angažovan Gnatjuk Bogdan koji je do početka specijalne vojne operacije radio u policiji a potom se sa ukrajinskim snagama vratio u Herson, kao i Aleksej Ljubinskij, ukrajinski nacionalista poznat po tome što pleni tuđu imovinu.

Žrtava ima barem tri - od mučenja je umrla medicinska sestra gradske bolnice Ana Demenska, posle hapšenja je nestao Aleksandar Sendenci koji je u Rusiji radio kao istražitelj i nije se evakuisao iz Hersona. On je bio podvrgnut mučenju.

Nestao je i Evgenije Usačov koji je radio pri ruskim vlastima, jedno vreme su ga držali u podrumu a potom više nije bilo vesti o njemu.

Još 15 građana lišeno je slobode na različit vremenski rok, nakon što su bili prinuđeni da na saslušanju svedoče na svoju štetu.

"Na taj način policija i specijalne službe Ukrajine sprovode istrage kršeći ukrajinsko zakonodavstvo, primenjujući prema privedenima fizičku silu. U cilju vršenja pritiska nad privedenima aktivno se angažuju strani plaćenici i pripadnici nacionalističkih odreda", zaključio je sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu