Lavrov otkrio cilj sukoba: "Znamo za šta se borimo"

"Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi zaštite Rusa i onih građana koji govore ruskim jezikom koje Ukrajina tlači kršeći sve međunarodne norme."

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE
EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE

To je izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu ruskim medijima.

"Mi izvodimo našu specijalnu vojnu operaciju upravo zbog onih ljudi koji su ugnjetavani kršeći sve međunarodne norme i principe, kršeći temelje na kojima je proglašena nezavisnost Ukrajine. Deklaracija o nezavisnosti izričito kaže da žele da budu neutralna, vanblokovska država i da će to biti. Otvoreno govore da su Rusima i građanima koji govore na ruskom u tom području i uopšte nacionalnim manjinama obezbeđena sva prava i deklarativno govore da žele da žive u miru, dobrosusedstvu i slozi sa svim svojim susedima. Sve je to sada precrtano i predato na komadanje neonacistima koji su sad na vlasti u Kijevu", rekao je Lavrov.

"I zato znamo za šta se borimo. Znamo da želimo da oslobodimo ove ljude od svake pretnje koju sadašnje ukrajinske vlasti mogu da stvore njihovim životima, njihovim tradicijama, njihovim porodicama", naglasio je ministar.

Sve o sukobu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Lavrov je dodao da "oni ne biraju istoriju i geografiju", pa Rusija "nema pravo da te ljude ostavi da ih nacisti i rasisti raskomadaju“.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije, u obraćanju Saveznoj skupštini, saopštio da je specijalna vojna operacija pokrenuta da bi zaštitila ljude, osigurao bezbednost zemlje, kao i da bi eliminisao pretnju koju predstavlja ukrajinski neonacistički režim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu