"Blejm gejm": Prigožin vs. Šojgu

Ruska vojska pokušava da osvoji dva grada, na prvoj liniji fronta. Krvava bitka za Bahmut besni već osam meseci, a za grad Avdijivku još od 2014. godine.

Izvor: B92

Sreda, 22.03.2023.

08:29

Tanjug/Prigozhin Press Service via AP, File

Oba grada, udaljena svega 60-ak kilometara, pružaju otpor i tvrde da neće pasti.

Avdijivka je na “ruskoj agendi” od kada su izbile borbe između kijevskih snaga i separatista koje podržava Kremlj. Grad se nalazi samo 13 kilometara od Donjecka, glavnog grada istoimenpog regiona pod ruskom kontrolom.

Pre invazije u februaru 2022. imao je 30.000 stanovnika, a sada u njemu ima samo 2.300 ljudi, od kojih 1.960 živi od pomoći.

"Situacija se stalno pogoršava. Rusi sada koriste X-59, X-101, X-555, C-300", rekao je gradonačelnik tog grada, nabrajajući rusko oružje dalekog dometa: "To nikada ranije nije bio slučaj. Gađaju nas sa 10 do 12 projektila dnevno, ako ne i 14", dodao je on.

Ruslan Surnov, koji vodi centar za pomoć, kaže da projektili postaju sve veći, baš kao i šteta. Zgrade se doslovno ruše. Vjerojatno će sve ovdje uništiti.

"Grad je na prvoj liniji više od osam godina. Postoji vrlo ozbiljna linija utvrđenja, sva betonska, s bunkerima", rekao je još Surnov i dodao: "Ovo je prava tvrđava. Bolje je zaštićena od Bahmuta. Bahmut uglavnom ima rovove, ovde imamo bunkere."

S druge strane, ukrajinska vojska u ponedeljak je objavila da je situacija u gradu sve teža i da bi taj grad uskoro mogao da postane "drugi Bahmut".

"Neprijatelj neprestano pokušava da opkoli Avdijivku. Slažem se sa svojim kolegama iz Ujedinjenog Kraljevstva da bi Avdijivka uskoro mogla da postane drugi Bahmut - to je istina", rekao je Oleksij Dmitraškivski, vojni portparol. Takođe je dodao i da Rusija "trpi prilično ozbiljne gubitke" tvrdeći da koristi "svoje poslednje rezerve".

A šta je s Bahmutom?

Tanjug/AP Photo/Roman Chop
Bitka za Bahmut traje još od leta. Ali, grad još nije pao i u njemu se i dalje vode žestoke borbe. Jevgenij Prigožin, osnivač i šef grupe plaćenika Vagner čije se trupe bore u Bahmutu, pisao je ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu, u kom navodi da Vagnerovci drže 70 odsto Bahmuta.

Međutim, pošto je Prigožin u više navrata najavljivao kraj bitke i "oslobođenje grada", sada je pitanje kloliko mu se može verovati.

Prigožin je u pismu upozorio Šojgua da Kijev planira ofanzivu kako bi odsekao snage Vagnerove grupe od glavnine moskovskih trupa.

Šef plaćeničke grupe je na jučerašnjoj konferenciji za medije tvrdio da je "napad velikih razmera planiran za kraj ovog meseca ili početak aprila".

"Tražim od vas da preduzmete sve potrebne mere kako biste sprečili da privatna vojna grupa Vagner bude odsečena od glavnih snaga ruske vojske, što će dovesti do negativnih posledica za specijalnu vojnu operaciju", rekao je Prigožin.

Institut za proučavanje rata objavio je kakvo je stanje danas u ova dva grada.

"Ruske snage nisu ostvarile nikakve potvrđene uspehe u ili oko Bahmuta 21. marta. Ukrajinski Glavni štab izvestio je da su ukrajinske snage odbile ruske napade u blizini Bahmuta. Portparol Ukrajinske istočne grupe snaga pukovnik Serhij Červatji izvestio je da je u Bahmutu bilo 13 borbenih okršaja, što je značajno smanjenje u odnosu na 24 borbena sukoba u gradu o kojima je izvestio 16. marta.

Takođe, ukrajinski Glavni štab naveo je da su ruske snage izvele neuspešne ofanzivne operacije u blizini Avdijivke; unutar 14 km severno od Avdijivke u blizini Novobahmutivke i unutar 36 km jugozapadno od Avdijivke u blizini Severne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: