Kosovo proširuje sankcije Vagner grupi

Zamenik prištinskog premijera Besnik Bisljimi rekao je da je vladi tzv. Kosova predloženo proširenje sankcija protiv Vagner grupe, ruske paravojne organizacije.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

On je podsetio da ministarstvo finansija u Prištini već uvelo restriktivne mere protiv Vagner grupe, prenosi portal "Reporteri".

''MUP Kosova predlaže da se dopuni i izmeni odluka Vlade doneta 16. maja 2022. godine za sprovođenje međunarodnih sankcija koje su uvele SAD i koje sprovodi Kosovo prema Vagner grupi kao i njihovim saradnicima i kompanijama koji podržavaju rusku vojnu kampanju'', rekao je Bisljimi.

Pre nekoliko meseci premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i predsednica Vljosa Osmani tvrdili su da su članovi Vagnera i ruske paravojne formacije ''Noćni vukovi'', prisutni na severu KiM. Kfor, misija na KiM koju predvodi NATO, saopštila je tada da nema dokaza o prisustvu ove dve grupe na severu Kosova.

Pored toga, ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je da Priština razmatra pridruživanje restriktivnim merama EU prema Moskvi, što podrazumeva uvođenje gornje granice cena transporta ruske nafte u treće zemlje i njeno dodavanje na listu sankcionisanog dobra koje može doprineti ruskom vojnom napretku.

Prema njegovim rečima, cilj te odluke bio bi "promocija mira" i produbljivanje saradnje Prištine sa EU, prenosi "Reporteri".

"Ovaj predlog je u skladu sa međunarodnim obavezama Kosova i u skladu sa najnovijim odlukama EU, kao i nastavkom kaznenih mera protiv Rusije zbog rata protiv Ukrajine'', rekao je Svečlja. On je dodao da se restrikcije odnose na sirovu naftu i derivate koja potiču iz Rusije ili se izvoze iz Rusije po ceni od 60 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu