Američki ambasador organizuje neformalni sastanak o ZSO

Sjedinjene Američke Države smatraju produktivnom raspravu o Zajednici srpskih opština koju je njihova ambasada u Prištini organizovala 31. januara.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zbog toga se očekuje da bude održan još jedan sastanak kako bi se dalje razgovaralo o ovoj temi. Ovoga puta to će biti neformalan sastanak, rekao je portparol američke ambasade na Kosovu za Gazetu Ekspres.

"Nakon produktivne diskusije 31. januara u ambasadi SAD sa širokim spektrom zainteresovanih strana, ambasador će sazvati neformalni sastanak u svojoj rezidenciji kako bi olakšao dalje razgovore", rečeno je Gazeti Ekspres, uz napomenu da za novi sastanak "nema zvaničnog programa niti teme razgovora".

Nakon zatvorene diskusije 31. januara, ambasador Hovenijer je rekao da su SAD jasno stavile do znanja da "ne podržavaju ni jedan sporazum koji krši Ustav Kosova“ ili koji "ugrožava njegov suverenitet, nezavisnost i multietnički karakter", podseća Gazeta Ekspres.

"Strogo se protivimo stvaranju entiteta sličnog Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini“, rekao je tada Hovenijer. Premijer Aljbin Kurti nije bio pozvan na raspravu o ZSO u ambasadi SAD, ali je u njoj učestvovalo nekoliko predstavnika Vlade i Predsedništva.

Zatim je Kurti na sednici Skupštine Kosova 2. februara izneo šest uslova za osnivanje ZSO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu